Звіт МККН за 2018 рік сфокусовано на проблематиці канабісу

20.03.2019

Звіт МККН за 2018 рік сфокусовано на проблематиці канабісу

Міжнародний комітет з контролю за наркотиками (МККН) оприлюднив звіт за 2018 рік. В документі велика увага приділена канабісу. Так, розділ I «Канабіс і канабіноїди для медичного, наукового та використання в «рекреаційних» цілях: ризики та вигоди» з поміж іншого, охоплює, такі теми:
• Канабіс, його похідні та міжнародні конвенції з контролю за наркотиками,
• Режим реєстрації та видачі за рецептом,
• Медичне використання канабіноїдів,
• Легалізація немедичного використання канабісу,
• Наслідки для міжнародного контролю над наркотиками,
• Висновки та рекомендації.

Уряди кількох держав (включаючи Німеччину з 2017 року) прийняли законодавство, що дозволяє пацієнтам, які страждають певними захворюваннями (наприклад, рак, епілепсія та неврологічні захворювання), використовувати канабіноїди та медичну марихуану для лікування симптомів хвороби. Документ наводить приклади кількох країн, що впровадили програми спеціального доступу для канабіноїдів:
• З 2001 року Ізраїль дозволи медичне використання канабісу, із затвердженням та контролем з боку Відділу медичного канабісу в Міністерстві охорони здоров'я. Окрім іншого, цей підрозділ надає дозвіл виробникам виготовляти канабіс і постачати його пацієнтам. Він також видає дозвіл пацієнтам на лікарську марихуану для медичних цілей за рекомендацією лікарів. Ізраїль також постачає канабіс у вигляді масел або сухих рослин для куріння або випаровування.
• У 2003 році в Нідерландах було прийнято законодавство, яке дозволило лікарям призначати канабіс для цілого ряду медичних показань. Канабіс виробляється відповідно до урядової ліцензії приватною компанією і відпускається фармацевтами пацієнтам у стандартній формі для орального споживання за рецептом лікаря.
• У 2011 році в Швейцарії було прийнято законодавство, яке дозволило медичне застосування марихуани для лікування хронічного болю та спазмів при виняткових обставинах за погодженням з Федеральним управлінням охорони здоров'я Швейцарії. Лікарі можуть запитувати ліцензії на кожного пацієнта для використання комерційно доступного синтетичного тетрагідроканабінолу ТГК (дронабінолу) або 5% настоянки канабісу, приготованої фармацевтом.
• У Сполучених Штатах медичне використання канабісу зараз дозволено у більш ніж 30 штатах і Федеральному окрузі Колумбія.
• Канада створила цілу галузь по вирощуванню канабісу, в якій ліцензовані виробники можуть надавати канабіс безпосередньо пацієнтам з медичними документами, що підтверджують використання канабіса для медичних цілей.

Наразі, канабіс включено до списків I та IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року. Основні канабіноїди з психоактивними властивостями, а саме, ТГК та його ізомери, включені до Списку I Конвенції про психотропні речовини 1971 року. У своєму річному звіті за 2017 рік, МККН переглянув термінологію, що стосується медичного застосування канабіноїдів. Відповідно, в цій главі під терміном «лікарські канабіноїди» розуміються тільки ті канабіноїдів, які були отримані з рослин або синтезовані та чия безпека і ефективність оцінені в контрольованих клінічних випробуваннях, були ліцензовані для використання в якості лікарських засобів. Нагадаємо, що нещодавно ВООЗ запропонувала змінити класифікацію марихуани: http://gmpcenter.org.ua/news/vooz-rekomenduje-zminiti-klasifikatsiju-marihuani.

Ознайомитися з повним звітом можна за посиланням на сайті МККН.

За матеріалами: www.gmp-compliance.org

 

Повернутися до списку новин