МОЗ планує розширити доступ до інформації про ефективність та безпеку ліків

29.08.2019

МОЗ планує розширити доступ до інформації про ефективність та безпеку ліків

Міністерство охорони здоров’я Украї­ни (МОЗ) оприлюднило для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 4 Положення про Державний реєстр лікарських засобів» (далі — Проект постанови).

У пункт 4 Положення про Державний реєстр лікарських засобів Проектом постанови пропонується внести зміни, що стосуються даних щодо еквівалентності лікарського засобу згідно з типами лікарських засобів, що затверджуються МОЗ, а саме, забезпечити можливість внесення до Державного реєстру лікарських засобів даних щодо типів лікарських засобів відповідно до їх еквівалентності. На сьогодні державні органи влади, медичні працівники, професійна спільнота та безпосередньо пацієнти не мають доступу до такої інформації.

Наразі МОЗ України ведеться Державний реєстр лікарських засобів України (далі - Реєстр), який містить відомості про всі лікарські засоби, дозволені для виробництва і застосування в медичній практиці в Україні. Перелік відомостей про лікарський засіб, які вносяться до нього, визначається постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2004 року № 411 «Про затвердження Положення про Державний реєстр лікарських засобів».

Адміністратором Реєстру є ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України»

Зважаючи на це, проектом постанови передбачається доповнити перелік відомостей про лікарські засоби, що вносяться до Державного реєстру лікарських засобів, даними щодо типу еквівалентності лікарського засобу. Це, у свою чергу, дозволить забезпечити підвищення стандартів лікування, за якого пацієнти отримуватимуть найбільш якісні, ефективні та безпечні лікарські засоби.

Крім того, доступність громадськості до інформації про ступінь еквівалентності лікарських засобів стане запорукою побудови раціональної та безпечної терапії задля ефективного використання коштів.

Для цього передбачається, що МОЗ України найближчим часом затвердить типи лікарських засобів, що базуються на їхній еквівалентності. Така систематизація повинна базуватися на науково-доказовій медицині, терапевтичній еквівалентності і видах лікарських засобів, що визначені наказом МОЗ України від 26.08.2005 року № 426.

З повним текстом Проекта постанови можна ознайомитись за посиланням: moz.gov.ua

 

Повернутися до списку новин