ВООЗ рекомендує змінити класифікацію марихуани

13.03.2019

ВООЗ рекомендує змінити класифікацію марихуани

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) планує глобальну перекласифікацію потенціалу звикання для марихуани. Видання German Medical Journal нещодавно повідомило, що ВООЗ рекомендує державам-членам Організації Об'єднаних Націй провести повторну класифікацію канабісу. Це було вирішено на 41-му засіданні Комітету експертів з наркотичної залежності ВООЗ (ECDD) в Женеві в листопаді 2018 року й нещодавно повідомлено в листі від ВООЗ до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутереса. Це стосується, серед іншого, переоцінки канабіса та його складників THC (тетрагідроканабінол) і CBD (канабідіол). Експерти дійшли до висновку, що нинішня класифікація, що відносить канабіс до тієї ж групи, що й героїн, є невиправданою. Водночас були визнані переваги його медичного використання.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, рослини канабісу та гашин повинні бути вилучені зі списку найбільш небезпечних лікарських засобів (Додаток IV Єдиної конвенції), а залишатися лише в списку менш небезпечних лікарських засобів у Додатку I. Повністю виключити з Єдиної конвенції CBD, якщо концентрація THC не перевищує 0,2%. Канабіс має бути перенесений в додатки до міжнародних конвенцій про наркотики, щоб полегшити його медичне використання. Навіть якщо ця резолюція не матиме прямого впливу на оцінку медичної користі канабісу, класифікація експертів ВООЗ буде розглянута у всьому світі. Наступним кроком є ​​те, щоб Комісія ООН з наркотичних засобів (CND) проголосувала за рекомендаціями ECDD. Вона збирається щорічно в березні, аналізує глобальну ситуацію з наркотиками і приймає міжнародні спискизаборон. У випадку марихуани це Конвенція ООН про наркотичні засоби 1961 року.

У Німеччині на законодавчому рівні було розширено можливості призначення канабісу Законом про внесення змін до закону про наркотичні засоби та інших положень, який набув чинності 10 березня 2017 року. Відповідно до вимог Єдиної конвенції ООН про наркотичні засоби 1961 року закон визначає державну установу, так зване Агентство з канабісу при Федеральному інституті лікарських засобів і медичних виробів (BfArM). Цей орган здійснює контроль і нагляд за вирощуванням канабісу для медичних цілей у Німеччині.

Марихуана для медичних цілей є лікарським засобом у Німеччині. Проте, можна використовувати лише канабіс, що відповідає наступним критеріям:
• культивується відповідно до Належної сільськогосподарської практики (GACP),
• відповідає вимогам діючої монографії «Рослини канабіса» (DAB),
• відповідає вимогам інших відповідних фармакопейних монографій для лікарських засобів рослинного походження та рекомендацій, наприклад, належної виробничої практики (GMP).

У Німеччині медичний канабіс також має відповідати нормам німецького Федерального закону про наркотичні засоби (Betäubungsmittelrecht). Цей закон передбачає, що, згідно з положеннями Єдиної конвенції про наркотичні засоби, контроль за вирощуванням канабісу повинно здійснювати Агентство з канабісу. До тих пір, поки місцева марихуана не буде забезпечувати необхідності медичних цілей, попит буде покритий за рахунок імпорту (в основному з Нідерландів або Канади). За такий імпорт відповідальність несе не Агентство з канабісу, а на Федеральне агентство опіатів.

Тим часом, в Україні петиція на сайті Верховної Ради з вимогою легалізувати використання канабісу у медичних і наукових цілях набрала 25 тисяч підписів. Дані про це містяться на сайті парламенту.

Подання закликає законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гентінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу тощо.

За матеріалами: www.gmp-compliance.org

 

Повернутися до списку новин