Відбувся науково-практичний семінар «Практичні аспекти менеджменту та економіки аптечної мережі»

27.04.2018

Відбувся науково-практичний семінар «Практичні аспекти менеджменту та економіки аптечної мережі»

В рамках Міжнародного Форуму «Менеджмент в охороні здоров’я» Державне підприємство «Український фармацевтичний інститут якості» за підтримки та участі Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками провело науково-практичний семінар «Практичні аспекти менеджменту та економіки аптечної мережі». Лекторами виступили начальник управління інспектування Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками Олександр Юсупов, начальник відділу ліцензування дистрибуції та роздрібної торгівлі Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками Олександр Кропивний, головний спеціаліст відділу державного нагляду (контролю) у сфері виробництва, дистрибуції та роздрібної торгівлі лікарськими засобами та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у м. Києві Наталія Мусієнко, перший заступник генерального директора КП «Фармація» Валерій Веремчук та директор департаменту маркетингу та закупівель Тетяна Дмитренко.

Представники Держліксдлужби в своїх доповідях основну увагу приділили змінам які відбулись у ліцензійних умовах провадження діяльності з виробництва лікарських засобів та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, а також проблематиці обов’язків та відповідальності уповноваженої особи. Пан Кропивний зробив акцент на особливості проведення перевірок аптечних закладів, зокрема виділив типові зауваження та відзначив необхідність коректного заповнення відомостей та уважного ознайомлення з актами перевірок перед їх підписанням.

Олександр Юсупов надав коротку інформацію щодо статистики проведення Держлікслужбою перевірок після скасування Урядом мораторію на перевірки відповідно до Постанови №1104. Так, доповідач повідомив, що за двомісячний період відбулось більше 180 перевірок суб’єктів з них приблизно в 30% випадків ліцензії було анульовано. Начальник управління інспектування зазначив, що «порядні» суб’єкти господарювання зацікавленні в проведенні перевірок, адже розуміють, що їм дуже важко конкурувати з компаніями які йдуть на порушення діючих норм.

Наталія Мусієнко детально зупинилася на питаннях роботи та відповідальності уповноваженої особи, зокрема за ефективне управління системою якості лікарських засобів в аптеці. Вона акцентувала увагу на обов’язковості проведення вхідного контролю та наявності всіх визначених документів, зазначивши, що сертифікати якості лікарських засобів можуть бути в електронному вигляді.

З короткого огляду діяльності та певних особливостей комунального підприємства «Фармація» розпочав свій виступу Валерій Веремчук. Його доповідь в основному була зосереджена навколо базових засад аптечного менеджменту та ключових моментів процесу управління задля ведення успішного бізнесу.

В своїй презентації Тетяна Дмитренко розкрила актуальні особливості маркетингу аптечної мережі. Вона розповіла про основні проблеми продажів в аптеці та шаблони стандартних дій у відповідних ситуаціях. Надала інформацію стосовно цільових аудиторій, потреб клієнтів, особливостей прийняття рішення щодо покупки та алгоритмів відпрацювання асортиментної матриці. Пані Дмитренко представила порівняльну матрицю аптек відповідно до їх типізації та висловилася щодо власних підходів роботи з відповідними локаціями.

На завершення заходу відбувся фаховий обмін думками та вручення сертифікатів слухачам.

         

Повернутися до списку новин