Чисті приміщення, системи вентиляції та кондиціонування, вимоги належної виробничої практики до проектування, кваліфікації та експлуатації

03.07.2018

Чисті приміщення, системи вентиляції та кондиціонування, вимоги належної виробничої практики до проектування, кваліфікації та експлуатації

Пропонуємо вашій увазі стислий огляд практичної конференції на тему «Чисті приміщення, системи вентиляції та кондиціонування, вимоги належної виробничої практики до проектування, кваліфікації та експлуатації», що була організована ECA та проходила 12-13 червня 2018 року у місті Прага, Чехія. Матеріал підготовлено головним експертом відділу науково-технічних експертиз та інспектування ДП «УФІЯ» Євгеном Резцов. Наш експерт мав нагоду відвідати вказаний захід та залюбки ділиться певною інформацією та найцікавішими експертними думками, розкриваючи актуальну європейську й загалом світову проблематику в даній сфері. Зверніть увагу, що більше інформації та конкретних відповідей на проблемні питання ви завжди можете отримати на наших семінарах, що забезпечують обмін передовим досвідом.

 - Др. Жан-Дені Маллет (Dr Jean-Denis Mallet, інжинірингова компанія NNE Pharmaplan) – тема доповіді «Вимоги GMP до приміщень та систем вентиляції, що використовуються для забезпечення виробництва лікарських засобів».

У своїй презентації доктор Маллет відзначив основні історичні віхи щодо змін, які відбувалися в нормативній документації США та Європейського Союзу з 1970 по 2008 роки, щодо вимог до чистих приміщень та систем вентиляції і кондиціонування. Зокрема, було зроблено акцент на змінах щодо кількості аерозольних часток в повітрі робочої зони різних класів чистоти.

Окремо, було проведено короткий огляд оновленого стандарту ISO 14644-1 (2015). Відповідно до оновлених норм вказаного стандарту, було змінено підхід до розрахунку кількості точок проб повітря для проведення класифікації чистих приміщень. Зокрема, в оновленому стандарті ISO 14644-1 (2015) було виключено вимоги до кількості аерозольних часток в повітрі робочої зони розміром 5 мкм для зон класу чистоти А (ISO Class 5).

Був проведений порівняльний огляд вимог до кількості аерозольних часток та мікробіологічної чистоти повітря робочої зони, зазначених у нормативних документах Бразилії, Канади, PIC/S (EU-GMP), Китаю, Японії, ВОЗ. Також, доповідач акцентував увагу слухачів на різних аспектах впливу умов навколишнього середовища на належну роботу систем підготовки повітря. Додатково, доповідач зосередив увагу слухачів на важливих аспектах які слід приймати до уваги при плануванні та проектуванні чистих приміщень.

 - Андреас Нюн (Andreas Nuhn, компанія GMP-Beratung Nuhn) – тема доповіді «Концепція зонування виробничих приміщень».

Пан Андреас окреслив основні регуляторні вимоги, які висуваються до виробничих зон та які спонукають виробників до поділу окремих виробничих операцій. Зокрема, було відзначено, що поділ виробничих зон необхідний у наступних випадках, а саме: для захисту продукції від впливу навколишнього середовища, для захисту продукції від впливу персоналу, для захисту навколишнього середовища від продукції та, у разі необхідності, комбінування вищенаведених вимог.

Було обговорено основні технічні засоби, які використовуються для вищезазначених концепцій захисту, а саме: використання чистих приміщень/зон, належних перепадів тиску, використання бар’єрних технологій, ізоляторів та розміщення виробничих операцій у логічній послідовності. В окремий розділ було винесено обговорення технічних аспектів проектування чистих приміщень, що запобігають контамінації/перехресній контамінації та захисту від шкідників.

Андреас Нюн (Andreas Nuhn, компанія GMP-Beratung Nuhn) – тема доповіді «Вимоги GMP до стін, стелі та підлоги чистих приміщень».

Доповідач зосередив увагу на технічних вимогах, які висуваються до огороджуючих конструкцій (стін, стелі, підлоги). Було обговорено вимоги до матеріалів, які застосовуються при виготовленні окремих елементів чистих приміщень з огляду на можливий вплив на якість продукції та можливість проведення належного очищення та дезінфекції. Доповідач окремо відзначив, що на сьогоднішній день багато виробників почало застосовувати скляні панелі для відділення асептичних/стерильних виробничих зон для забезпечення належного аналізу виконуваних в цих зонах виробничих операцій зі сторони керівників виробника та інспекторів. Також, було обговорено деякі аспекти захисту елементів виробничих приміщень від пошкодження, що виникають від необережних дій персоналу, що призводить до стрімкого погіршення технічного стану виробничих зон.

 - Др. Ларс Крейє (Dr Lars Kreye, компанія Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG) – тема доповіді «Ізолятори та бар’єрні технології»

Доповідь була зосереджена на використанні захисних технологій (Ізолятори/системи RABS ‒ Restricted-access barrier system), які використовуються при виробництві деяких видів лікарських засобів. Др. Крейє надав історичну довідка, щодо використання захисних технологій. Було зазначено, що перші технічні засоби захисту від впливу часток були застосовані при виробництві годинників та в подальшому широко застосовувались у виробництві мікроелектроніки, продуктів харчування, в медичних закладах та фармацевтичній промисловості. Доповідач наголосив, що використання ізолюючих технологій при виробництві стерильних лікарських засобів є більш пріоритетним ніж використання класичних зон односпрямованого ламінарного потоку повітря класу чистоти «А». Але, високі початкові інвестиційні витрати при впровадженні ізолюючих технологій зупиняють багатьох виробників від впровадження даних технічних засобів. Проте, як зазначив доповідач, в довгостроковому періоді вищезазначені системи показують себе як більш економічний шлях, завдяки тому, що знижуються експлуатаційні витрати, пов’язані з обслуговуванням та підтриманням належної чистоти у порівнянні з класичними системами забезпечення чистоти. До того ж при використанні ізолюючих технологій знижуються вимоги до чистоти навколишнього середовища, що теж дозволяє знизити експлуатаційні витрати.

В окремому розділі Др. Крейє розповів про деякі специфічні аспекти, пов’язані з експлуатацією ізоляторів такі як, проведення стерилізації робочої зони, необхідності використання спеціальних технічних засобів для передавання матеріалів через матеріальні порти.

 - Андреас Нюн (Andreas Nuhn, компанія GMP-Beratung Nuhn) – тема доповіді «Кваліфікація чистих приміщень та систем вентиляції та кондиціонування»

В рамках вказаної доповіді пан Нюн зосередився на процесі планування та проведення кваліфікації чистих приміщень та систем вентиляції та кондиціонування. Було обговорено основні віхи при проведенні кваліфікації та нормативну документацію, яка повинна використовуватися при плануванні та проведенні кваліфікації. Також було проведено огляд основних інструментів, що застосовуються для проведення оцінки ризику. Додатково було розглянуто основні аспекти які повинні бути охоплені кваліфікаційними випробуваннями та технічні засоби, що використовуються для проведення деяких тестів. Визначено перелік необхідної документації яку необхідно отримати від постачальника систем вентиляції, кондиціонування та чистих приміщень.

 - Джаспер Куре (Jasper Kure, компанія NNE Pharmaplan) – тема доповіді «Експлуатаційне тестування чистих приміщень та систем вентиляції та кондиціонування у відповідності до ISO 14644-1»

На початку своєї доповіді пан Куре провів огляд нормативної документації яку слід використовувати при проведенні кваліфікаційних випробувань, а саме на загальні стандарти серії ISO, ISO 14644-1, Classification of air cleanliness, ISO 14644-2, Monitoring to provide evidence of cleanroom performance related to cleanliness by particle concentration, ISO 14644-3, Test methods, та специфічні вимоги фармацевтичної промисловості EC-guide to GMP, (Nov. 2008) (Title: Annex 1 Manufacture of sterile medicinal products) та FDA Guideline, Sterile drug products produced by aseptic processing (2004). Також були обговорені деякі відмінності в вимогах GMP EC та FDA USA, а саме: відмінності щодо повітрообміну, часу відновлення чистоти приміщень, перепадів тиску між різними класами чистоти. Доповідач зосередив свою увагу на методиках тестування HEPA фільтрів, проведенні візуалізації повітряних потоків та використовуваних для цього технічних засобах. Окремо було проведено детальний огляд змін, що відбулися у стандарті ISO 14644-1:2015 у порівнянні з вимогами попередньої редакції ISO 14644-1:1999, особливо це стосувалося розбіжностей між діючими вимогами GMP та стандартом ISO 14644-1:2015 до кількості аерозольних часток розміром 5 мкм у класі чистоти «А» (ISO 5).

- Др. Ларс Крейє (Dr Lars Kreye, компанія Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG) ‒ тема доповіді «Експлуатація чистих приміщень та ізоляторів»

Свій виступ пан Крейє розпочав з огляду вимог до моніторингу чисти приміщень за параметрами мікробіологічної чистоти та кількості аерозольних часток. Він відзначив, що періодичність, об’єм та місця контролю повинні бути визначені у відповідності до результатів оцінки ризику. Додатково були розглянуті вимоги до місць розташування пробовідбірників системи безперервного моніторингу часток у зонах класу чистоти «А» та можливі технічні виконання даної системи моніторингу. Не залишились без уваги вимоги до моніторингу таких параметрів чистих приміщень, як температура та вологість, швидкість повітря та перепади тиску. Були розглянуті такі методи мікробіологічного моніторингу як, седиментація, відбір проб повітря за допомогою активного пробовідбірника (Імпактора) та контроль за допомогою свабів. Додатково було проведено огляд вимог до тестування ізоляторів, особливо щодо їх герметичності та методів, які застосовуються для очищення та стерилізації.

 

Повернутися до списку новин