ЄС звернувся до СОТ щодо дискримінації європейських фармкомпаній в Туреччині

09.04.2019

ЄС звернувся до СОТ щодо дискримінації європейських фармкомпаній в Туреччині

Європейський союз (ЄС) направив до Світової організації торгівлі (СОТ) запит на розгляд справи про незаконні заходи, вжиті Туреччиною, що дискримінують фармацевтичних виробників з ЄС.

Комісар з торгівлі Сесілія Мальмстрем (Cecilia Malmström) заявила: «Сьогодні ЄС ще раз демонструє, що не буде вагатися у застосуванні багатосторонньої системи для забезпечення дотримання правил, в разі їх порушення іншими. Туреччина дискримінує виробників фармацевтичних препаратів з ЄС, змушуючи їх переміщати виробництво на територію цієї країни. Це явне порушення правил СОТ, що ставить під загрозу багато робочих місць. Ми сподіваємося, що зможемо вирішити цю суперечку в ході майбутніх консультацій в рамках СОТ ».

Справа проти Туреччини стосується заходів, які змушують іноземних фармацевтичних виробників, охочих отримувати право на реімбурсацію за свої ліки в рамках турецької системи охорони здоров'я, переміщати виробництво в цю країну. Крім того, Туреччина застосовує ряд вимог до передачі технологій в тих випадках, коли компанії переносять виробництво в Туреччину. Вони стосуються захисту інтелектуальної власності іноземних компаній, таких як патенти і ділова інформація. Комісії ЄС вважає, що ці заходи є явним порушенням зобов'язань Туреччини в СОТ по відношенню до іноземних компаній. Вони ставлять їх у нерівне становище з місцевими виробниками.

Згідно з експертними оцінками, реалізація заходів для примусової локалізації може вплинути на експорт фармацевтичної продукції з ЄС до Туреччини на суму в 460 мільйонів Євро, а подальше впровадження вимог в тому числі щодо передачі технологій може вплинути на весь експорту з ЄС до Туреччини, загальний обсяг якого перевищує 2,5 мільярда Євро.

Перший крок до врегулювання спору складатиметься з 60-денних консультацій. Якщо вони не приведуть до задовільного рішення, ЄС може зажадати, щоб СОТ прийняло рішення щодо створення комісії з даного питання.

З початку головування в Комісії пана Юнкера у листопаді 2014 року ЄС виграв 9 справ у СОТ. Це дозволило усунути дискримінаційні податки, незаконні митні збори або інші торгові перешкоди, що впливають на експорт компаній ЄС на суму 10 млрд. Євро на рік на ключових ринках, таких як Росія, Китай, США та Південна Америка.

Заявлено, що ЄС буде і далі робити всі необхідні кроки для захисту інтересів європейської фармацевтичної промисловості відповідно до правил СОТ.

За матеріалами: europa.eu

 

Повернутися до списку новин