Всесвітня доповідь по наркотикам за 2019 рік

02.08.2019

Всесвітня доповідь по наркотикам за 2019 рік

Вдосконалені дослідження і більш точні дані показали, що несприятливі наслідки вживання наркотиків для здоров'я є більш серйозними і широко поширеними, ніж вважалося раніше. Згідно з останньою Всесвітньою доповіддю по наркотикам, що була опублікована Управлінням ООН з наркотиків і злочинності (УНЗ ООН), близько 35 мільйонів людей у всьому світі страждають від розладів, пов'язаних з вживанням наркотиків і потребують лікування.

Згідно з доповіддю, число споживачів опіоїдів оцінюється в 53 мільйони, що на 56% більше за попередні оцінки. Дві третини з 585 000 осіб, які споживають наркотики, загинули в результаті вживання опіатів у 2017 році. Також в 2017 році, 11 мільйонів людей вживали ін’єкційні наркотики у всьому світі, з яких 1,4 мільйона людей живуть з ВІЛ і 5,6 мільйона ‒ з гепатитом С.

Зростає гострота та складність світової проблема наркотиків

Приблизно 271 мільйон людей, тобто 5,5% населення світу у віці 15-64 років, вживали наркотики в 2017 році. Хоча ці дані близькі до оцінок 2016 року, більш довгостроковий аналіз показує, що число людей, що вживають наркотики, в даний час на 30% більше, ніж в 2009 році. Хоча це збільшення було частково пов'язане з ростом населення у віці 15-64 років на 10%, поточні дані показують більш високу поширеність вживання опіоїдів в Африці, Азії, Європі та Північній Америці, а також вживання канабісу в Північній Америці, Південній Америці та Азії по порівняно з 2009 роком.

Оціночний обсяг світового незаконного виробництва кокаїну досяг рекордного рівня - 1,976 тонн в 2017 році, що на 25% більше, ніж в попередньому році. У той же час кількість кокаїну, вилученого в світі в 2017 році, зросла на 13% і склала 1,275 тонн.

У 2017 році криза передозування синтетичних опіоїдів в Північній Америці також досягла нових висот: більше 47 000 випадків смерті від передозування опіоїдів було зареєстровано в Сполучених Штатах, що на 13% більше, ніж в попередньому році, а також 4 000 випадків смерті від опіоїдів в Канаді, що показує зростання на 33% в порівнянні з 2016 року.

Фентаніл і його аналоги залишаються ключовою проблемою кризи синтетичних опіоїдів в Північній Америці, а Захід, Центральна і Північна Африка переживають кризу іншого синтетичного опіоїду ‒ трамадолу. Глобальні вилучення трамадолу виросли з менш ніж 10 кг в 2010 році до майже 9 тонн в 2013 році і досягли рекордного рівня в 125 тонн в 2017 році.

Найбільш широко використовуваним наркотиком в світі як і раніше залишається канабіс - за оцінками, його вживали близько 188 мільйонів чоловік в 2017 році.

У доповіді показано, що область, в якій міжнародне співтовариство добилося певних успіхів, стосується боротьби з новими психоактивними речовинами (НПВ). НПВ не розповсюдилося на ринку в тій мірі, як побоювалися кілька років тому і міжнародне співтовариство вчасно відреагувало й оцінило шкоду, заподіяну цими речовинами, надавши необхідний міжнародний контроль.

Профілактика і лікування як і раніше зазнають невдачі

Профілактика і лікування як і раніше зазнають невдачі в багатьох частинах світу, і тільки кожна сьома людина з розладами, пов'язаними з вживанням наркотиків, отримує лікування щороку.

Це особливо стосується положення в тюрмах. У Доповіді цього року міститься поглиблений аналіз вживання наркотиків і його несприятливих наслідків для здоров'я ув'язнених, що свідчить про те, що поширеність таких інфекційних захворювань, як ВІЛ, гепатит С і активний туберкульоз, а також пов'язаних з ними ризиків, непропорційно вище серед тюремного населення, ніж серед населення в цілому, особливо серед тих, хто вживає ін'єкційні наркотики у в'язниці.

П'ятдесят шість країн повідомили, що в 2017 році як мінімум в одній в'язниці була надана опіоїдна замісна терапія, тоді як 46 країн повідомили, що в їх в'язницях такий варіант лікування був відсутній. Програми по використанню одноразових шприців і голок набагато рідше доступні в тюрмах: 11 країн повідомили про те, що вони є як мінімум в одній в'язниці, а 83 країни повідомили про їх відсутність.

З повним текстом доповіді можна ознайомитися за посиланням: www.unodc.org/wdr2019

 

Повернутися до списку новин