Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

12.11.2018

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

У листопаді кожного року проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків, метою якої є підвищення обізнаності громадськості в усьому світі про проблему стійкості до протимікробних препаратів (СПП) і пропаганда передової практики в цій сфері серед громадськості, працівників охорони здоров'я та осіб, відповідальних за вироблення політики, з тим щоб не допустити подальшого розвитку і поширення стійкості до антибіотиків.

З моменту відкриття антибіотиків ці лікарські засоби стали наріжним каменем сучасної медицини. Проте, постійне нераціональне і неправильне використання антибіотиків в практиці охорони здоров'я людини і тварин сприяє виникненню і поширенню СПП, яка виникає тоді, коли мікроорганізми, наприклад бактерії, стають стійкими до дії лікарських засобів, що застосовуються для їх лікування.

Основні факти

  • Стійкість до антибіотиків є сьогодні однією з найбільш серйозних загроз для здоров'я людства, продовольчої безпеки і розвитку.
  • Стійкість до антибіотиків може торкнутися будь-якої людини, в будь-якому віці і в будь-якій країні.
  • Стійкість до антибіотиків ‒ природне явище, однак неправильне використання антибіотиків людьми і їх неправильне введення тваринам прискорює цей процес.
  • Все більше інфекційних захворювань ‒ наприклад пневмонію, туберкульоз, гонорею і сальмонельоз ‒ стає важче лікувати через зниження ефективності антибіотиків.    
  • Наслідком стійкості до антибіотиків є більш тривалі госпіталізації, зростання медичних витрат і смертності.

Антибіотики використовуються для профілактики і лікування бактеріальних інфекційних захворювань. Стійкість до антибіотиків розвивається в разі зміни бактерій у відповідь на застосування цих препаратів. Стійкість до антибіотиків розвивається у бактерій, а не людей або тварин. Ці бактерії можуть заражати людей і тварин, і викликані ними інфекції лікувати важче, ніж інфекції від бактерій, які не мають такої стійкості.

Наслідком стійкості до антибіотиків є зростання медичних витрат, більш тривалі госпіталізації і зростання смертності. Необхідно терміново змінити порядок призначення і використання антибіотиків у всьому світі. Навіть в разі розробки нових препаратів серйозна загроза стійкості до антибіотиків буде зберігатися, якщо поведінка не зміниться. Зміна поведінки має також включати заходи по скороченню поширення інфекцій за допомогою вакцинації, миття рук, більш безпечного сексу та належної гігієни харчування.

Масштаби проблеми
Стійкість до антибіотиків зростає до загрозливо високих рівнів у всьому світі. Нові механізми стійкості з'являються і поширюються всюди, погрожуючи нашій здатності лікувати поширені інфекційні захворювання. Все більше інфекцій ‒ наприклад пневмонію, туберкульоз, зараження крові, гонорею, захворювання харчового походження ‒ стає важче, а іноді і неможливо лікувати через зниження ефективності антибіотиків.

Там, де антибіотики для лікування людей або тварин можна придбати без рецепта, виникнення і поширення стійкості поглиблюються. Аналогічним чином, в тих країнах, де немає стандартних лікувальних рекомендацій, антибіотики часто призначаються лікарями і ветеринарами надлишково і використовуються населенням понад міру. За відсутності невідкладних заходів на нас почне насуватися пост-антибіотична ера, коли поширені інфекції і незначні травми знову можуть стати смертельними.

Профілактика та боротьба
Стійкість до антибіотиків набирає темпи через їх неправильне й надмірне використання, а також слабку профілактику і боротьбу з інфекціями. Заходи до ослаблення наслідків стійкості і обмеження її поширення можна приймати на всіх рівнях суспільства.

Населення
Для запобігання поширенню стійкості до антибіотиків і боротьби з ним необхідно:

  • приймати антибіотики тільки за призначенням кваліфікованого працівника охорони здоров'я;
  • ніколи не вимагати антибіотиків, якщо, за словами медпрацівника, в них немає необхідності;
  • завжди дотримуватися рекомендацій медпрацівника при використанні антибіотиків;
  • ніколи не давати свої антибіотики іншим особам або не використовувати залишилися антибіотики; 
  • запобігати зараженню відповідно до «п’яти найважливіших принципів безпечного харчування», регулярно миючи руки, дотримуючись гігієни під час приготування їжі, уникаючи тісного контакту з хворими, практикуючи більш безпечний секс і своєчасно роблячи щеплення.

Особи, що формують політику
Для запобігання поширенню стійкості до антибіотиків і боротьби з ним особи, які формулюють політику, можуть:

  • забезпечити прийняття дієвого національний плану дій проти стійкості до антибіотиків;
  • поліпшувати епіднагляд за стійкими до антибіотиків інфекціями;
  • посилювати заходи політики, програми та здійснення заходів профілактики інфекцій і боротьби з ними;
  • регулювати і заохочувати належне використання якісних препаратів і відповідне поводження з ними;
  • надавати інформацію про наслідки стійкості до антибіотиків.

Медпрацівники
Для запобігання поширенню стійкості до антибіотиків і боротьби з ним медпрацівники можуть:

  • запобігати інфекції, забезпечуючи чистоту своїх рук, інструментів і навколишнього середовища;
  • призначати і відпускати антибіотики тільки у випадках, коли в них є необхідність, відповідно до чинних лікувальних інструкцій;
  • інформувати групи з епіднагляду про інфекції зі стійкістю до антибіотиків;
  • комунікувати з пацієнтами про те, як правильно приймати антибіотики, про стійкість до антибіотиків і про небезпеку їх неправильного використання;
  • говорити пацієнтам, як запобігати інфекціям (наприклад, роблячи щеплення, моиючи руки, практикуючи більш безпечний секс і закриваючи ніс і рот при чханні).

Індустрія охорони здоров'я
Для запобігання поширенню стійкості до антибіотиків і боротьби з ним індустрія охорони здоров'я може:

  • інвестувати кошти в наукові дослідження і розробку нових антибіотиків, вакцин, засобів діагностики та інших інструментів.

Сільськогосподарський сектор
Для запобігання поширенню стійкості до антибіотиків і боротьби з цим сільськогосподарський сектор може:

  • вводити антибіотики в організм тварин лише під ветеринарним наглядом;
  • не використовувати антибіотики для стимулювання зростання або профілактики хвороб у здорових тварин;
  • вакцинувати тварин з метою скорочення потреби в антибіотиках і використовувати альтернативи антибіотиків, коли вони існують;
  • просувати і застосовувати належну практику на всіх етапах виробництва і переробки харчових продуктів тваринного і рослинного походження;
  • підвищувати біобезпеку на фермах і запобігати інфекціям, покращуючи гігієну і благополуччя тварин.

Недавні зміни
Хоча в даний час ведеться розробка деяких антибіотиків, жоден з них, як очікується, не буде ефективний проти найбільш небезпечних форм бактерій із стійкістю до антибіотиків. З урахуванням легкості та частоти поїздок, що здійснюються сьогодні людьми, стійкість до антибіотиків є глобальною проблемою, яка вимагає зусиль всіх країн і багатьох секторів.

Наслідки
У тих випадках, коли інфекції більше не піддаються лікуванню антибіотиками першої лінії, слід використовувати більш дорогі препарати. Через більшу тривалість хвороб і лікування, часто в лікарнях, зростають медичні витрати, а також економічний тягар, який лягає на сім'ї хворих і суспільство.

Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу досягнення сучасної медицини. За відсутності ефективних антибіотиків для профілактики і лікування інфекцій значно зростає ризик при трансплантації органів, хіміотерапії та хірургічних операціях, наприклад кесаревому розтині.

Відповідні заходи ВООЗ
Рішення проблеми стійкості до антибіотиків є для ВООЗ важливим пріоритетом. У травні 2015 року Всесвітня асамблея охорони здоров'я затвердила Глобальний план дій щодо стійкості до протимікробних препаратів, до складу якого входить і проблема стійкість до антибіотиків. Глобальний план дій спрямований на забезпечення профілактики та лікування інфекційних хвороб за допомогою безпечних та ефективних ліків.

Глобальним планом дій по стійкості до протимікробних препаратів поставлені 5 стратегічних завдань:

  • підвищити інформованість і розуміння стійкості до протимікробних препаратів;
  • посилити епіднагляд і наукові дослідження;
  • скоротити число випадків зараження;
  • оптимізувати використання протимікробних препаратів;
  • забезпечити стійкі інвестиції на цілі протидії стійкості до протимікробних препаратів.

Присутні на сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй в Нью-Йорку у вересні 2016 року глави держав прийняли зобов'язання розгорнути широку і координовану діяльність по боротьбі з глибинними причинами стійкості до антибіотиків у ряді секторів, особливо в галузі охорони здоров'я людини і тварин, а також у сільському господарстві. Держави-члени підтвердили свою рішучість розробити національні плани дій по боротьбі з цим явищем, взявши за основу глобальний план дій. ВООЗ надає державам-членам підтримку з підготовки їх національних планів дій щодо вирішення проблеми стійкості до протимікробних препаратів.

ВООЗ реалізує кілька ініціатив, спрямованих на вирішення проблеми стійкості до протимікробних препаратів:

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків
Ця глобальна багаторічна кампанія проводиться щорічно в листопаді починаючи з 2015 р під девізом «Антибіотики: використовуйте обережно!» В рамках тематичного тижня проводяться численні заходи.

Глобальна система з нагляду за стійкістю до протимікробних препаратів (GLASS)
Дана система, функціонування якої забезпечує ВООЗ, базується на стандартизованому підході до збору, аналізу та обміну даними, що стосуються стійкості до протимікробних препаратів, в глобальному масштабі. Ці дані використовуються для прийняття рішень на місцевому, національному та регіональному рівнях.

Глобальне партнерство з наукових досліджень і розробки антибіотиків (GARDP)
Ця спільна ініціатива ВООЗ і Ініціативи з лікарських засобів проти забутих хвороб стимулює дослідження і розробки на основі державно-приватного партнерства. До 2023 року Партнерство планує розробити і вивести на ринок до чотирьох нових лікарських засобів за рахунок вдосконалення існуючих антибіотиків і прискореного створення нових антибіотиків.

Міжорганізаційної координаційна група по стійкості до протимікробних препаратів (IACG)
Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй заснував Групу для підвищення узгодженості дій міжнародних організацій і забезпечення ефективності глобальних зусиль щодо усунення цієї загрози безпеки здоров'ю. Групою спільно керують заступник Генерального секретаря ООН і Генеральний директор ВООЗ, в неї входять високопоставлені представники відповідних установ ООН та інших міжнародних організацій, а також експерти з різних секторів.

За матеріалами ВООЗ (www.who.int)

 

Повернутися до списку новин