Ще одна країна долучилася до угоди про взаємне визнання ЄС та США результатів перевірок GMP

01.07.2019

Ще одна країна долучилася до угоди про взаємне визнання ЄС та США результатів перевірок GMP

26 червня 2019 року Німеччина була включена в угоду про взаємне визнання GMP-інспекцій між Європейським Союзом та Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (FDA). Таким чином, FDA підтвердило спроможність держави-члена ЄС проводити інспекції на відповідність вимогам належної виробничої практики (GMP) на рівні, еквівалентному FDA. Угода дозволяє взаємне визнання результатів інспекцій виробничих дільниць з виготовлення лікарських засобів, що проводяться на різних територіях.

У червні 2017 року Європейська комісія підтвердила, що FDA має можливості, потенціал і процедури для проведення GMP-інспекцій на рівні, еквівалентному ЄС. З 1 листопада 2017 року держави-члени ЄС і EMA можуть покладатися на результати інспекцій FDA.

Заходи для прийняття угоди в усіх державах-членах ЄС тривають. Планована дата, коли угода запрацює в усіх країнах ЄС ‒ 15 липень 2019 року. Угода про взаємне визнання між регулюючими органами ЄС і США зміцнює довіру до компетентності та ресурсів інспекцій один одного.

Взаємні вигоди для ЄС і FDA включають:
• можливість сфокусувати увагу на інших частинах світу, де виробляються активні фармацевтичні інгредієнти і ліки для ринків ЄС або США;
• пріоритетність перевірок виробничих дільниць у випадках підвищеного ризику;
• впевненість пацієнтів в якості, безпеки та ефективності всіх лікарських засобів, незалежно від того, де вони були виготовлені;
• підвищення здатності виявляти і вирішувати потенційні проблеми на виробничих дільницях до того, як вони стануть загрозою для здоров'я населення;
• зниження адміністративного навантаження і витрат від дублюючих перевірок для фармацевтичних виробників, в тому числі невеликих підприємств.

Угоду підкріплено переконливими доказами, що ЄС і США мають співставні нормативні та процедурні рамки щодо інспекцій виробників ліків.

Джерело: www.ema.europa.eu

 

Повернутися до списку новин