ВООЗ встановить міжнародний контроль за діяльністю по редагуванню генома людини

26.03.2019

ВООЗ встановить міжнародний контроль за діяльністю по редагуванню генома людини

Члени нового консультативного комітету Всесвітньої організації охорони здоров'я по розробці глобальних стандартів контролю й нагляду за діяльністю щодо редагування генома людини домовилися приступити до створення надійного міжнародного механізму контролю в цій галузі.

Редагування генома є одним з видів генної інженерії, в якому може бути проведено включення, видалення або переміщення фрагментів ДНК в геномі організму.

«Редагування генома відкриває неймовірні можливості в охороні здоров'я, але воно також пов'язане з деякими ризиками, як етичного, так і медичного характеру. Даний комітет, який об'єднав провідних світових експертів для вироблення рекомендацій з цього складного питання, служить прекрасним прикладом лідерської ролі ВООЗ. Я вдячний кожному члену Консультативного комітету експертів за їх час і знання», ‒ зазначив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

За минулі два дні комітет експертів обговорив нинішній стан науки і технологій. Він також погодив ключові принципи, що лежать в основі сьогоднішніх рекомендацій комітету: транспарентність, інклюзивність та відповідальність. Комітет погодився з тим, що проводити клінічні дослідження технологій редагування генома зародкової лінії людини в даний момент безвідповідально.

Комітет також підтвердив, що необхідним є централізований реєстр досліджень в області редагування генома людини, що дозволить створити відкриту і прозорого базу даних про поточну роботу. Комітет просив ВООЗ негайно приступити до роботи по створенню такого реєстру.

Комітет запросив всіх, хто проводить дослідження в області редагування генома людини, почати з ним діалог, з тим щоб краще розуміти технічні умови і нинішні схеми контролю їх діяльності і забезпечити її відповідність передовим, сучасним науковим і етичним нормам.

У своїй роботі комітет має намір дотримуватися принципу участі всіх сторін і вже вніс ряд конкретних пропозицій щодо розширення можливостей ВООЗ в області накопичення інформаційних ресурсів в цій сфері.

«Комітет розробить основні інструменти та рекомендації для всіх, хто розвиває цю нову технологію, для забезпечення максимальних вигод і мінімального ризику для здоров'я людини», ‒ зазначає Головний науковий співробітник ВООЗ д-р Сумія Свамінатан.

У найближчі два роки комітет у форматі особистих зустрічей і он-лайн нарад проведе консультації з широким колом зацікавлених сторін і сформулює рекомендації по створенню всеосяжного механізму контролю, що відрізняється масштабністю, стабільністю і придатністю для використання на міжнародному, регіональному, національному та місцевому рівнях. Комітет запросить думки самих різних зацікавлених сторін, включаючи організації пацієнтів, громадянське суспільство, фахівців з етики та соціальних наук.

За матеріалами: www.who.int

 

Повернутися до списку новин