ВООЗ випустила новий Міжнародний класифікатор хвороб (МКХ-11)

26.06.2018

ВООЗ випустила новий Міжнародний класифікатор хвороб (МКХ-11)

18 червня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомила про випуск нової версії Міжнародного класифікатора хвороб (МКХ-11). МКХ є основою для відстеження тенденцій і ведення статистики в області охорони здоров'я в усьому світі і містить приблизно 55 000 унікальних кодів травм, хвороб і причин смертності. Він забезпечує фахівців охорони здоров'я всієї планети спільною мовою, що дозволяє їм обмінюватися інформацією з питань охорони здоров'я.

«МКХ ‒ продукт, яким ВООЗ по праву пишається, ‒ зазначив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. ‒ Вона дає нам можливість розуміти різноманіття причин, через які люди хворіють і вмирають, і вживати заходів для запобігання страждань та порятунку життів».

МКХ-11, підготовка якої тривала понад десять років, відрізняється від попередніх версій цілим рядом важливих поліпшень. Вона вперше виходить в повністю електронному вигляді і має набагато більш зручний для читача формат. Крім того, в її складання здійснило внесок безпрецедентне число працівників охорони здоров'я, які брали участь в спільних нарадах і висували свої пропозиції. Група по МКХ при штаб-квартирі ВООЗ отримала більше 10 000 пропозицій щодо внесення змін до Класифікатора.

МКХ-11 буде представлений ​​для прийняття державами-членами на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в травні 2019 р. і набере чинності з 1 січня 2022 року. Даний випуск носить попередній і ознайомлювальний характер і дозволить країнам виробити плани по використанню нової версії, підготувати її переклади та провести загальнонаціональну підготовку фахівців охорони здоров'я.

МКХ використовується також медичними страховими компаніями, які на підставі кодів МКХ визначають компенсаційні виплати; керівниками національних програм охорони здоров'я; фахівцями зі збору даних; і всіма, хто відстежує тенденції в області глобальної охорони здоров'я і приймає рішення про розподіл ресурсів в цій сфері.

Нова МКХ-11 відображає прогрес в медицині й досягнення наукової думки. Так, коди, що стосуються стійкості до протимікробних препаратів, тепер більше відповідають критеріям Глобальної системи епіднагляду за стійкістю до протимікробних препаратів (GLASS). МКХ-11 також дозволяє більш ефективно реєструвати дані, що стосуються безпеки в області охорони здоров'я, і, відповідно, ідентифікувати і попереджати небажані події, які можуть завдавати шкоди здоров'ю, наприклад небезпечні методи роботи в лікарнях.
 
В оновлений МКХ також увійшли нові розділи, зокрема з народної (традиційної) медицини: хоча методами народної медицини користуються мільйони людей у ​​всьому світі, вона до цих пір не була включена в цю систему класифікації. Ще одна нова глава, присвячену сексуальному здоров'ю, об'єднує розлади, які раніше були віднесені до інших категорій (наприклад, гендерна невідповідність вказувалася в категорії психічних розладів) або описувалися інакше. В розділ адиктивних розладів було додано ігровий розлад.

«Ключовим принципом даного перегляду було спрощення структури кодів і електронного інструментарію: таким чином, фахівці охорони здоров'я зможуть легше і більш вичерпно реєструвати різні хвороби», ‒ зазначає д-р Роберт Якоб (Robert Jakob), керівник групи ВООЗ по класифікацій, термінології і стандартам.

За словами д-ра Лубна Аль-Ансарі (Lubna A. Al-Ansary), помічника Генерального директора по метриці і статистичними вимірами, «МКХ ‒ наріжний камінь медико-санітарної інформації, і в МКХ-11 буде представлений оновлений погляд на типологію хвороб».
 
Примітка від редакторів:
МКХ -11 складена в ув'язці з прийнятими ВООЗ міжнародними непатентованими назвами фармацевтичної продукції і може використовуватися для цілей реєстрації онкологічних захворювань. МКХ -11 був розроблений для використання на великій кількості мов: центральна багатомовна платформа забезпечує використання функціональних можливостей і представлення даних на всіх мовах, на які здійснено переклад. ВООЗ буде сприяти країнам у процесі підготовки до використання нової МКХ -11. Оновлений класифікатор і більше деталей щодо нього можна знайти на сайті http://www.who.int/classifications/icd/en/

 

Повернутися до списку новин