ВООЗ представив рейтинг споживання антибіотиків

15.11.2018

ВООЗ представив рейтинг споживання антибіотиків

Документ, що містить дані спостережень за 2015-2016 роки, наданих країнами з різним рівнем достатку, опублікований на сайті організації. Публікація приурочена до Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків (World Antibiotic Awareness Week).

Автори документу відзначають, що представлені дані свідчать про різку диспропорцію в споживанні антибіотиків. У найбідніших країнах світу цей показник знаходиться на низькому рівні, що свідчить про недостатню захищеність населення від інфекційних захворювань, тоді як в ряді країн з високим і середнім рівнем доходів споживання цих лікарських засобів, судячи з усього, є надмірним.

У країнах, де немає проблем з доступом до фармакотерапії, розбіжності також досить суттєві. Наприклад, споживання антибіотиків в Нідерландах складає 9,78 умовних добових доз (Defined daily doses, DDD) на 1000 жителів в день. У Франції цей показник досягає 25,92, в Великобританії ‒ 20,47, в Німеччині ‒ 11,49 DDD.

Найбільш високий показник серед країн, які надали ВООЗ необхідну інформацію, відзначений в Монголії ‒ 64,41 DDD, істотно вище середнього він в Ірані, Туреччині, Судані.

У рейтингу також оцінювався склад застосовуваних населенням антибіотиків. Відповідно до класифікації ВООЗ ці препарати діляться на «доступні» (Acсess), «контрольовані» (Watch) і резервні (Reserve). Особливе занепокоєння ВООЗ викликає зловживання препаратами другої і третьої груп, яке найбільш характерно для розвинених країн.

Надмірне застосування антибіотиків, їх призначення за відсутності показань, самолікування і тому подібне є провідними причинами розвитку лікарської стійкості, в тому числі у збудників таких соціально значущих захворювань, як туберкульоз.

З повним звітом можна ознайомитися за посиланням: http://www.who.int/medicines/areas/rational_use/who-amr-amc-report-20181109.pdf?ua=1

 

Повернутися до списку новин