Проблеми розробки нових антибіотиків

31.10.2019

Проблеми розробки нових антибіотиків

Щороку близько 700 000 людей у всьому світі помирають внаслідок інфікування полірезистентними патогенами. Навіть в Європі, де діють високі медичні стандарти, число летальних випадків зросло з 25 000 до 33 000 за останнє десятиліття.

В даний час тільки 4 з 25 провідних фармацевтичних компаній працюють над розробкою нових антибіотиків: GSK (GlaxoSmithKline, Великобританія), Roche (Швейцарія), MSD (Merck & Co, США) і Otsuka (Японія). Такі компанії, як Novartis та Sanofi припинили свої програми з дослідження та розробки в останні 14 місяців. Johnson & Johnson, США заявили в медіа, що у них немає «нових антибіотиків у розробці».

Ймовірно, дана тенденція пов'язана з відсутністю фінансової вигоди і пов’язаної з цим втрати інноваційності. Адже в порівнянні з іншими лікарськими засобами очікувана чиста вартість нових антибіотиків набагато нижче. У зв'язку з цим фармацевтичні компанії вкладають лише частину свого загального бюджету в дослідження і розробку антибіотиків. Наприклад, компанія GSK за останні 10 років вклала лише 1 мільярд доларів в розробку нових антибіотиків з загального R&D бюджету в 43 мільярди доларів.

Крім того, більшість використовуваних антибіотиків є генериками. Наприклад, в Німеччині 97% пацієнтів, що проходять амбулаторне лікування, і 92% стаціонарних пацієнтів отримують генеричні препарати. Це також впливає на зменшення інтересу до розробки нових препаратів цієї групи.

У числовому вираженні тільки 500 вчених у всьому світі і 50 академічних установ займаються фундаментальними та доклінічними дослідженнями антибіотиків. Для порівняння, у дослідження препаратів для лікування раку залучено 800 вчених тільки в Німеччині.

В даний час в клінічній розробці знаходяться 42 нові антибіотики (молекули), які мають лікувальний потенціал до серйозних бактеріальних інфекцій. Метою Глобального партнерства з досліджень і розробки антибіотиків (Global Antibiotic Research and Development Partnership) є розробка 5 нових антибіотиків до 2025 р. Це досить амбітна задача, з огляду на те, що час розробки становить приблизно 12 років, а по статистиці 1 з 5 препаратів проходить стадію випробувань на людині.

Для антибіотиків необхідна нова система продажу, яка вділятиме отримання прибутку від застосування антибіотиків. Урядам необхідно запропонувати заходи, що стимулюватимуть дослідження та розробки нових антибіотиків у боротьбі з мультирезистентними патогенами. Для протидії нинішній тенденції важливо фінансувати та мотивувати таланти до роботи у сфері розробки нових антибіотиків.

Джерело: europeanpharmaceuticalreview.com

 

 

Повернутися до списку новин