У Мінську з'явився перший контейнер для збору зіпсованих ліків

26.07.2018

У Мінську з'явився перший контейнер для збору зіпсованих ліків

24 липня у Мінську з'явився перший контейнер для збору зіпсованих ліків від населення, повідомили в Центрі екологічних рішень. Контейнер встановлений в 40-й клінічній поліклініці міста з ініціативи Центру екологічних рішень спільно з комітетом з охорони здоров'я Мінміськвиконкому, за підтримки коаліції "Чиста Балтика" (Швеція).

"Установка контейнера стала важливим кроком в розробці системи збору та утилізації прострочених ліків від населення в нашій країні. Після того, як ми відпрацюємо схему, можна буде мультиплікувати цей досвід на інші поліклініки, райони і міста", - зазначила співробітник програми з хімічної безпеки та відходів Центру екологічних рішень Наталя Блищік.

Дані досліджень останніх двох років показали, що в складі стічних вод великих міст Білорусі виявляються гормональні препарати, антибіотики, протизапальні і багато інших ліків. Очисні споруди не здатні вловлювати маленькі молекули лікарських засобів, таким чином, вони потрапляють у стічні води, річки і можуть виявитися в питній воді. "Це може негативно позначитися на здоров'ї населення. Наприклад, гормональні препарати можуть викликати проблеми репродуктивного характеру, антибіотики - призвести до резистентності мікроорганізмів, і людина згодом не зможе лікуватися від життєвонебезпечних захворювань", - розповіла завідуюча кафедрою фармацевтичної хімії БДМУ доцент Наталія Яранцева.

Фармацевтичні забруднювачі впливають і на навколишнє середовище, особливо на водні об'єкти та їх мешканців. За словами координатора напрямку по небезпечних речовин і морському сміттю коаліції "Чиста Балтика", директора Центру екологічних рішень Євгена Лобанова, розвиток системи збору ліків від населення в Білорусі в перспективі сприятиме зменшенню забруднення морських екосистем, зокрема Балтійського моря.

За матеріалами www.belta.by

 

Повернутися до списку новин