ВООЗ підтримує перехід багаторічне планування програми імунізації та закупівель вакцин

18.01.2019

ВООЗ підтримує перехід на багаторічне планування програми імунізації та закупівель вакцин

Всесвітня організація охорони здоров’я позитивно оцінила перехід України на  багаторічне планування вакцин та поставок. У ВООЗ відзначили, що нові підходи є запорукою безперебійного постачання безпечних та якісних вакцин на всі рівні і дозволить поліпшити надання послуг імунізації в кожному медичному закладі країни.

Нагадаємо,  у січні 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв зміни до постанови №298, яка передбачає трирічне планування під час закупівель вакцин.

Розроблена Міністерством охорони здоров’я України і затверджена Урядом нова методика розрахунку потреби вакцин відповідає міжнародним стандартам, оскільки до роботи над нею долучились такі міжнародні організації як Всесвітня організація охорони здоров’я та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

В методиці передбачено багаторічне планування національної програми імунізації і створення 25%-го буферного запасу вакцин із урахуванням потреби в вакцинах як для планових щеплень, так і для посиленої імунізації. Таким чином, планується отримати максимально точні розрахунки потреби, підвищити ефективність використання бюджетних коштів та максимально забезпечити українців необхідними вакцинами.

Щоб налагодити багаторічне планування в Україні, Центр громадського здоров’я МОЗ України разом із ВООЗ провели серію навчально-практичних семінарів для фахівців з регіонів. Учасники семінарів передусім освоювали нові методики оцінювання цільової групи та прогнозування постачання вакцин. Розглянули також прогнозування потреби й попиту на вакцини з огляду на спалах кору та заходи додаткової імунізації проти поліомієліту.

 За матеріалами http://moz.gov.ua

 

Повернутися до списку новин