ВООЗ: брак нових антибіотиків загрожує стримуванню резистентних інфекцій

20.01.2020

ВООЗ: брак нових антибіотиків загрожує стримуванню резистентних інфекцій

За повідомленням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), скорочення приватних інвестицій та відсутність інновацій в сфері розробки нових антибіотиків підривають зусилля по боротьбі зі стійким до ліків інфекціями.

Два останніх дослідження показали досить слабкий рівень розвитку нових антибактеріальних препаратів. Зараз у розробці перебувають 60 продуктів (50 антибіотиків і 10 біопрепаратів) приносячи мало користі в порівнянні з існуючими методами лікування, і лише деякі з них призначені для боротьби з найбільш важливими резистентними бактеріями (грам негативними бактеріями).

Будуть потрібні роки, перш ніж інноваційні препарати, які зараз знаходяться на ранній стадії тестування (доклінічні дослідження), з'являться в системі охорони здоров'я.

«Ніколи ще загроза стійкості до протимікробних препаратів не була більш нагальною, а потреба в рішеннях ‒ більш терміновою, ‒ заявляе доктор Тедрос Адан Гебрейесус (Tedros Adhanom Ghebreyesus), генеральний директор ВООЗ, ‒ В даний час здійснюються численні ініціативи щодо зниження резистентності, але нам також необхідно, щоб країни і фармацевтична промисловість активізували свою діяльність, забезпечили стійке фінансування і нові інноваційні ліки».

Експерти ВООЗ вказують на те, що дослідженнями і розробкою в області антибіотиків в основному займаються малі або середні підприємства, а ось великі фармкомпанії продовжують йти з цієї сфери. ВООЗ у 2017 році опублікувала список пріоритетних патогенних мікроорганізмів, найбільш стійких до існуючих методів лікування. У список увійшли 12 класів бактерій, плюс туберкульоз. Список був розроблений групою незалежних експертів під керівництвом ВООЗ, щоб спонукати співтовариство медичних дослідників розробити інноваційні методи лікування цих стійких бактерій.

З 50 антибіотиків, які перебувають в стадії розробки, 32 призначено для патогенів зі списку ВООЗ, але більшість з них мають дуже обмежені переваги в порівнянні з існуючими антибіотиками. Тільки два препарати активні проти грамнегативних бактерій із множинною лікарською стійкістю, які швидко поширюються і вимагають термінових рішень.

Грамнегативнібактерії, такі як Klebsiella pneumoniae і Escherichia coli, можуть викликати важкі і часто смертельні захворювання, що представляють особливу загрозу для людей зі слабкою або ще не повністю розвиненою імунною системою, включаючи новонароджених, літніх людей, а також пацієнтів, які перенесли хірургічне втручання або перебувають на лікуванні онкологічних захворювань.

У доповіді підкреслюється дуже низька активність щодо нових розробок проти бактерії NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase 1). В даний момент в розробці за цим напрямком всього три антибіотика. NDM-1 стійка до широкого спектру антибіотиків, в тому числі з сімейства карбапенемів, які сьогодні є останньою лінією захисту від стійких до антибіотиків бактеріальних інфекцій.

ВООЗ наводить дані з доклінічних досліджень, на цій стадії перебуває зараз більшість інновацій: 252 препарату розробляються для лікування пріоритетних патогенів ВООЗ. Тим не менше, ці продукти знаходяться на самих ранніх стадіях розробки, а тому, найоптимістичніший сценарій ‒ вихід перших двох-п'яти продуктів на ринок тільки через 10 років.

У ВООЗ відзначають, що самых лыше нових методів лікування не буде достатньо для боротьби з загрозою антимікробної резистентності. ВООЗ працює з країнами та партнерами для поліпшення профілактики та контролю інфекцій та сприяння належному використанню існуючих та майбутніх антибіотиків.

Джерело: www.who.int

 

Повернутися до списку новин