Витік даних вказує на ігнорування посадовцями ЄС небезпеки фармацевтичного забруднення

20.06.2018

Витік даних вказує на ігнорування посадовцями ЄС небезпеки фармацевтичного забруднення

В розпорядження британської газети The Guardian опинилися документи, що підтверджують ігнорування владою Євросоюзу пропозицій щодо протидії загрозам пов’язаними зі стійкістю до антибіотиків. Ці документи закликають більш жорстко регулювати діяльність фармацевтичних компаній. Євросоюз неодноразово зривав плани боротьби з медикаментозним забрудненням природи, наслідком якого є розповсюдження супербактерій.

Згідно з документами, всі плани з моніторингу тваринницьких господарств і фармкомпаній, введенню додаткових вимог з охорони навколишнього середовища при виробництві і застосуванні лікарських препаратів були відхилені. За оцінками експертів, резистентність до протимікробних препаратів щорічно стає причиною смерті 700 тис. чоловік в світі. Бактерії стійкі до лікарських засобів поширюються через надмірне застосування антибіотиків, а також їх потрапляння в навколишнє середовище з продуктами життєдіяльності людей і сільськогосподарських тварин, а також через неправильну утилізації.

Головний санітарний лікар Великобританії Саллі Дейвіс попереджає, що бездіяльність неминуче призведе до постантібіотіковому апокаліпсису, коли звичайна інфекція зможе стати смертельною на тлі відсутності ефективного лікування. За прогнозами ряду дослідників, до 2050 року на боротьбу з резистентністю до антибіотиків буде витрачено 100 трлн дол., а щорічний показник смертності складе 10 млн людей.

Стратегія Євросоюзу в області захисту навколишнього середовища від медикаментозного забруднення передбачає пошук шляхів для вирішення проблеми, проте отримані The Guardian документи свідчать про те, що ідеї, що містяться в первинному проекті відповідного документа, в новому проекті вихолощені або видалені.

Серед відкинутих опинилося положення про включення екологічних критеріїв застосування антибіотиків в міжнародні угоди, в т.ч. по GMP. Це дозволило б європейським інспекторам відвідувати підприємства в країнах Африки і Азії і застосовувати до них санкції в разі виявлення випадків фармацевтичного забруднення навколишнього середовища. Також початкова мета скоротити нецільове використання фармацевтичних препараті вбула замінена на більш вигідну корпораціям ‒ сприяти раціональному використанню фармацевтичних препаратів. ЗТакож джерела видання відзначають певні переформулювання стратегії та зменшення рівня зобов'язань компаній виробників.

Європейська комісія відмовляється коментувати витік документів. Проте, варто відзначити, що згідно з добровільними деклараціями фармацевтична промисловість витратила близько 40 млн. Євро на лобіювання в інституціях ЄС у 2015 році та її представники мають надзвичайно легкий доступ до посадових осіб Європейського Союзу.

За матеріалами: The Guardian.

Повернутися до списку новин