Конференція «Ринковий нагляд за медичними виробами. Законодавство та практика»

21.05.2019

Відбулась конференція «Ринковий нагляд за медичними виробами. Законодавство та практика»

21 травня ДП «УФІЯ» за підтримки Держлікслужби провело конференцію «Ринковий нагляд за медичними виробами. Законодавство та практика». Спікерами виступили перший заступник Голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Владислав Цілина, генеральний директор Фармацевтичного директорату МОЗ України Олександр Комаріда, керівник експертної групи з питань медичних виробів та косметичних засобів фармацевтичного директорату МОЗ України Іван Задворних, заступник начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Київській області Діана Сурова, завідувач сектору державного нагляду (контролю) за якістю виробів медичного призначення Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у м. Києві Катерина Люханова.

Розпочинаючи виступ Олександр Комаріда заявив: «Здається, вперше, в історії в Міністерстві охорони здоров’я створено профільний підрозділ який займається питань медичних виробів». Спікер також відзначив покращення співпраці між технічним регулятором (МОЗ) та органом ринкового нагляду (Держлікслужба), що має позитивно вплинути на ринок та його гравців.

Представник МОЗ Іван Задворних детально зупинився на планах та роботі міністерства в рамках зміни у нормативно-правовому регулюванні ринку медичних виробів. Зокрема, він розповів про зміни в Технічному регламенті №94, плани щодо розробки порядку клінічного оцінювання та клінічних досліджень медичних виробів, поділився особливостями щодо проблематики регулювання косметичних засобів, тощо.

Владислав Цілина виступив модератором сесії запитань та відповідей від учасників заходу до представників МОЗ, а також сам активно долучився до роз’яснень конкретних практичних питань від суб’єктів господарювання.

Діана Сурова у своїй презентації продемонструвала аналіз результатів здійснення ринкового нагляду у розрізі медичних виробів, що входять до Секторального плану на 2019 рік, щодо кількості та частоти виявлених порушень. Спікер надала покроковий опис процесу проходження перевірок й охарактеризувала основні документи, що складаються в рамках вказаного процесу.

Свій виступ Катерина Люханова почала з короткого огляду певних нормативно-правових засад державного ринкового нагляду, сфокусувавшись на правах та обов’язках представників ринкового нагляду та суб’єктів господарювання при перевірках.

Протягом конференції учасники активно ставили питання доповідачам та проводили розгляд актуальних проблем власної діяльності. Аудиторія позитивно оцінила можливість задати питання представникам державних органів, а також обговорили найбільш актуальні проблеми сфери медичних виробів та висловила побажання щодо регулярної організації подібних заходів.

            

 

Повернутися до списку новин