В США досліджують препарати на основі галюциногенних грибів

09.10.2018

В США досліджують препарати на основі галюциногенних грибів

Учені з університету Джона Хопкінса рекомендуватимуть американському регулятору FDA перекласифікувати псилоцибін (психотропна речовина, що міститься в багатьох видах грибів) для застосування в медичних цілях. Дослідники вбачають потенціал психоделіків в лікуванні депресії, тривожних станів та як засіб, що допоможе людям кинути палити.

Рекомендація про зміну класифікації псилоцібіну з препарату І рівня (препарати, які не застосовуються в американській медицині) до препаратів IV рівня (рецептурні препарати, ризик зловживання ними, а також залежність від яких менше, ніж у препаратів III рівня), відбулась в рамках дослідження безпеки застосування препарату для медичних цілей. До препаратів IV рівня відносяться, зокрема, рецептурні засоби для лікування порушень сну.

Перш ніж подати офіційне звернення в FDA щодо перекласифікації псилоцібіну, вченим необхідно отримати від регулятора дозвіл на проведення широкомасштабних клінічних досліджень, які можуть зайняти більше п'яти років.

Спонукали дослідження зміни у ставленні багатьох американців до застосування певних заборонених речовин. Так, легалізація марихуани в ряді країн світу дозволила розвіяти міф про вживання цього наркотику й наразі багато людей, які страждають на тривожні розлади, артрити та деякі інші захворювання, віддають перевагу її застосуванню.

Обіг галюциногенів, в тому числі й псилоцібіна та ЛСД, в США є поза законом, а самі препарати не затверджені для медичного застосування. Тем не менше, в останні роки учені та пацієнти змінили свою точку зору на їх застосування в якості лікарських засоби.

Група дослідників включає в себе одного з найвидатніших дослідників в області впливів наркотичних засобів на поведінку ‒ Роланда Гриффітса (Roland R. Griffiths), професор кафедр психіатрії та неврології в Медичній школі університету Джона Хопкінса. Загалом вчені переглядають дані, щодо відповідних ефектів, що накопичилися ще з 1940-х років.

Зокрема, доктор Джонсон (Dr. Johnson) відзначив, що FDA схвалив ряд клінічних досліджень псилоцибіну. Це за його словами є новою епохою в медицині, адже психоделіки є потужними поведінковими агентами. Також фахівець зазначив, що у дослідженнях використовують капсули з синтетичним псилоцибіном.

За матеріалами The New York Times

 

 

Повернутися до списку новин