Комітет Верховної Ради прийняв прецедентне рішення щодо легалізації медичної марихуани

16.05.2019

Комітет Верховної Ради прийняв прецедентне рішення щодо легалізації медичної марихуани

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин ухвалив рішення зареєструвати запропонований, зокрема, неурядовими організаціями, законопроект про легалізацію медичного використання марихуани за підсумками відповідної електронної петиції.

«Просимо врегулювати цей доступ до легального медичного препарату, який буде виготовлений на основі канабісу. Це єдине, що зараз просить зараз суспільство у депутатів, і зокрема комітету. Тому просимо розглянути цей законопроект», – звернувся на засіданні комітету Геннадій Шабас, автор петиції «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян».

Голова комітету Григорій Немиря назвав «прецедентом» ситуацію, коли комітет ухвалює рішення за підсумками розгляду електронної петиції, яка набрала встановлену необхідну кількість – понад 25 тисяч голосів за місячний термін.

Члена парламентського комітету Георгій Логвинський заявив: «Рішення таке: ми подаємо законопроект, який приймається в першому читанні, приймаємо це за основу, а далі розглядаємо, які є бачення розвитку цього напрямку».

Зазначається, що запропонований неурядовими організаціями законопроект, який отримав умовну назву «законопроект про право на життя», зареєструють у парламенті вже цього тижня.

Нагадаємо, що 20 березня у Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулося обговорення щодо ймовірності легалізації в Україні канабісу в медичних цілях. Його скликали, зокрема, щоб розглянути електронну петицію «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини – захистити конституційні права громадян», яка набрала 25 тисяч 111 тисяч підписів. Тоді депутати-члени комітету вирішили створити робочу групу для розробки відповідного законопроекту.

Раніше в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявляла, що використовувати канабіс у медицині «з певними застереженнями» є нормальною світовою практикою, а його легалізація в Україні дасть можливість зменшити «чорний ринок» марихуани.

За матеріалами: radiosvoboda.org та news.liga.net

 

Повернутися до списку новин