В Литві можна буде купувати ліки не тільки в аптеках

11.12.2018

В Литві можна буде купувати ліки не тільки в аптеках

Міністерство охорони здоров’я Литви повідомляє, що з 1 січня 2019 року певні лікарські засоби, що відпускаються без рецепту будуть продаватися не тільки в аптеках, але і в альтернативних торговельних точках, таких як супермаркети, магазини, автозаправні станції. Це дозволить громадянам купувати необхідні ліки коли аптеки зачинені або знаходяться на значній відстані від місця проживання.

За словами представника міністрества, це полегшить покупку потрібних ліків при необхідності термінового зняття слабких симптомів. На альтернативних торговельних майданчиках буде дозволено придбати тільки обмежену номенклатуру засобів, необхідних для усунення легких захворювань, наприклад, ті, які містять парацетамол, ібупрофен.

Купувати ліки без рецепта зможуть люди старше 16 років і тільки одну пачку. Їм будуть доступні препарати, включені в список, який затвердить Державне агентство з контролю за лікарськими засобами.

«У нього будуть включені ліки для дорослих та дітей віком від 12 років, з однією активною речовиною, в найменшій з можливих упаковок і тільки найчастіше використовувані протизапальні препарати, засоби від тютюнової залежності, антисептичні препарати та ліки для порожнини рота і для лікування захворювань горла, в складі яких немає етанолу», ‒ йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

В даний час список включає 50 дозволених до продажу ліків. Список медикаментів буде періодично переглядатися.

За матеріалами: sam.lrv.lt

 

Повернутися до списку новин