Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

21.11.2019

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків

У зв'язку з наростаючою загрозою антимікробної резистентності вже п'ять років з ініціативи ВООЗ проводиться Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. Цього року він припав на 18-24 листопада.

Метою Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків є підвищення обізнаності громадськості в усьому світі про проблему стійкості до протимікробних препаратів (УПП) і пропаганда передової практики в цій сфері серед громадськості, працівників охорони здоров'я та осіб, відповідальних за вироблення політики, з тим щоб не допустити подальшого розвитку і поширення стійкості до антибіотиків.

З моменту відкриття антибіотиків ці лікарські засоби стали наріжним каменем сучасної медицини. Проте, постійне нераціональне і неправильне використання антибіотиків в практиці охорони здоров'я людини і тварин сприяє виникненню і поширенню УПП, яка виникає тоді, коли мікроорганізми, наприклад бактерії, стають стійкими до дії лікарських засобів, що застосовуються для їх лікування.

За експертними оцінками, антимікробну резистентність є причиною понад 700 тис. Смертельних випадків у світі щорічно, до 2050 року цей показник може збільшитися до 10 млн.

Раніше ВООЗ оприлюднила доповідь щодо стійкості до протимікробних препаратів, з деталями можна ознайомитись за посиланням gmpcenter.org.ua/news.

За матеріалами ВООЗ.

 

Повернутися до списку новин