В Британії преміями стимулюють зменшення призначень антибіотиків

30.10.2018

В Британії преміями стимулюють зменшення призначень антибіотиків

Агенція охорони громадського здоров'я Англії (Public Health England ‒ PHE) при Департаменті охорони здоров'я та соціального забезпечення (Department of Health and Social Care), повідомляє про успіхи системи фінансових заохочень на адресу клінічних комісій (Clinical Commissioning Groups ‒ CCGs) «Премії за відмінну якість» (Quality Premium Awards). Так, з впровадженням цієї ініціативи в квітні 2015 року кількість призначень антибактеріальних засобів зменшилася на 3% і склала 14,65 на 1000 консультацій з приводу гострих респіраторних захворювань. Позитивна тенденція зберігається і через 2 роки після нововведення ‒ такі висновки зроблені на підставі даних за період з квітня 2011 по травень 2017 г. Ще більш обнадійливими виявилися результати в дитячій практиці: кількість призначень антибіотиків за 2 роки зменшилася на 6%.

CCGs курують діяльність організацій Національної служби охорони здоров'я (National Health Service ‒ NHS) Англії як госпітальної, так і амбулаторної ланок за територіальною ознакою. У їх повноваження входить визначення потреб населення у медичному обслуговуванні та вироблення найкращих рішень для їх задоволення.

NHS Англії має законодавчо затверджені повноваження фінансово заохочувати CCGs, відзначаючи таким чином якість медичних послуг, відповідні результати щодо здоров'я населення і зменшення нерівності. Максимальна величина «Премії за відмінну якість» визначається з розрахунку 5 англійських фунтів за 1 жителя (на додаток до основних фінансових асигнувань і надбавок).

У 2014-2017 рр. загальне споживання антибактеріальних засобів в Англії зменшилося на 6,1% згідно зі звітом РНЕ за 2018 р. У 2017 р найбільш вживаними залишалися пеніциліни (44,6%), тетрациклін (22,2%) і макроліди (14,7%). 81% призначених в 2017 р антибіотиків доводилося на первинну ланку надання медичної допомоги.

У 2017-2018 рр. у фокусі уваги CCGs знаходиться емпірична антибактеріальна терапія при інфекціях сечовивідних шляхів. Так, 99% CCGs повідомили про зниження на 10% і більше співвідношення призначень триметоприм/нитрофурантоин і кількості призначень триметоприма пацієнтам у віці 70 років і старше. Нитрофурантоїном рекомендують віддавати перевагу в емпіричній терапії через підвищення мікробної стійкості до триметоприму.

Для різних цільових аудиторій на паперових (TARGET antibiotics toolkit) і електронних носіях (www.e-bug.eu; Antibiotic Guardian) розроблені джерела, що популяризують знання про мікробну стійкість і методи боротьби з нею.

За матеріалами щотижневика "АПТЕКА".

 

Повернутися до списку новин