Уряд відкрив доступ до результатів клінічних та доклінічних випробувань

28.03.2019

Уряд відкрив доступ до результатів клінічних та доклінічних випробувань

27 березня 2019 року, Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови №376 від 26.05.2005 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів і розмірів збору за їх державну реєстрацію (перереєстрацію)», які дозволяють розміщувати результати доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів у вільному доступі на сайті МОЗ України.

Окрім цього, Міністерство охорони здоров’я підготувало Порядок, за яким ці дані оприлюднюватимуться. Відповідний наказ уже на фінальному внутрішньому етапі погодження.

Порядок затверджуватиме форми звітів, інструкції щодо їх заповнення та процедуру проведення перевірки достовірності інформації про результати випробувань лікарських засобів. Також він гарантуватиме захист персональних даних пацієнтів, які брали участь у клінічних випробуваннях, та нерозголошення інформації, що є комерційною таємницею.

До кінця року МОЗ України планує підготувати та оприлюднити результати випробувань усіх препаратів, що в цьому році будуть зареєстровані в Україні. Отже, кожен українець зможе отримати достовірну інформації про препарат та переконатися, що лікарський засіб, який він купує чи йому призначає лікар, справді є безпечним та ефективним.

Ці зміни були розроблені на виконання Закону України від 04.09.2018 р. № 2519 «Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів», який дозволив відкрити відповідну інформацію.

За матеріалами www.kmu.gov.ua

 

Повернутися до списку новин