Уряд скасував щорічні спеціальні дозволи на реалізацію компонентів донорської крові і препаратів з неї

30.07.2018

Уряд скасував щорічні спеціальні дозволи на реалізацію компонентів донорської крові і препаратів з неї

Кабінет міністрів України власною Постановою від 26.07.2018 р. № 594 скасував необхідність щорічного отримання суб'єктами господарської діяльності спеціального дозволу на реалізацію за межами України компонентів донорської крові, а також препаратів з крові та її компонентів. Відповідне рішення про встановлення безстрокової дії спеціального дозволу було прийнято минулого четверга на засіданні уряду. Документ набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

Відповідно до змін спеціальний дозвіл на реалізацію за межами України компонентів донорської крові і препаратів, виготовлених з неї, надаватиметься безстроково, а не щорічно, як це наразі передбачено чинною редакцією Порядку, також виключено щорічне визначення обсягів реалізації компонентів донорської крові, а також препаратів з неї та її компонентів.

Постанова додатково вводить норму, відповідно до якої МОЗ на своєму веб-сайті розміщуватиме інформацію про надані спеціальні дозволи.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту постанови, прийнятої урядом, щорічний спеціальний дозвіл ускладнював перспективне планування виробничої діяльності закладів служби крові та інших суб'єктів господарювання, завдавало їм шкоду, а також призводило до зниження експортного потенціалу України.

Крім того, діючий раніше порядок реалізації за межами України компонентів донорської крові, препаратів з неї та її компонентів, ускладнював оперативне реагування на зміни у потребах населення в компонентах донорської крові та препаратів з неї.

За матеріалами: Урядового порталу.

 

Повернутися до списку новин