У Вірменії запущено мобільний додаток для контролю якості та безпеки ліків

13.05.2019

У Вірменії запущено мобільний додаток для контролю якості та безпеки ліків

Міністерство охорони здоров'я Вірменії за підтримки Управління з контролю за лікарськими засобами та продуктами медичного призначення Великобританії запустило в країні безкоштовний мобільний додаток WEB-RADR SAV для смартфонів. За допомогою цього цифрового засобу, кожен громадянин Вірменії відтепер зможе повідомляти про побічні дії, які виникли внаслідок вживання того чи іншого препарату.

Міністр охорони здоров'я Вірменії Арсен Торосян заявив: «Додаток почне функціонувати в Вірменії з 7 травня, він буде на вірменській мові. Якщо у когось після застосування тих або інших ліків з'являться дивні симптоми, які, на думку громадянина, можуть бути викликані препаратом, то, написавши про це в додатку, він проінформує Центр експертизи ліків. Записи в додатку носять анонімний характер ».

За словами Торосян, за допомогою програми громадяни зможуть швидко і легко повідомляти про побічні реакції, миттєво отримувати доступ до інформації про безпеку ліків. Крім того, можна буде створювати «список обраних» ліків для отримання новин та повідомлень. Програма допоможе контролювати якість всіх ліків, які є в обороті.

Як повідомив міністр, представники Наукового центру експертизи ліків і медичних технологій знаходяться на постійному зв'язку з великими фармакологічними підприємствами світу і проводять моніторинг призначених для імпорту в Вірменію лікарських засобів.

За словами заступника директора Центру експертизи ліків Міністерства охорони здоров'я Республіки Вірменія Ліліт Казарян, інформація, зібрана за допомогою цього додатка, в першу чергу буде детально вивчатися, аналізуватися. Дія препарату може бути різною у різних людей, що обумовлено не тільки властивостями лікарського засобу, але і генетичною схильністю організму людини, ускладненнями захворювання. «Після збору і аналізу даних можливо стане внести певні виправлення в інструкції ліків, а в деяких випадках препарат може бути вилучений з обігу. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) координує дані з різних країн і приймає рішення щодо подальшого застосування ліків », ‒ сказала Казарян.

Вірменське додаток WEB-RADR SAV розроблено в рамках однойменної міжнародної програми, яка отримує підтримку від Спільного підприємства Ініціативи по інноваційним лікам, згідно грантового договору, ресурси якого формуються з фінансового внеску Сьомої Рамкової програми ЄС і різних інвестицій компаній Європейської федерації фармацевтичної промисловості та асоціацій (EFPIA).

За матеріалами: telecom.arka.am

Повернутися до списку новин