У Німеччині дозволяють доставку рецептурних ліків поштою

13.12.2018

У Німеччині дозволяють доставку рецептурних ліків поштою

Міністр охорони здоров'я Німеччини Йенс Спан (Jens Spahn) 1 грудня представив Генеральній асамблеї Федерального союзу фармацевтичних асоціацій Німеччини (Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände ‒ ABDA) плани з розвитку аптек.

Зокрема, було відзначено провал кампанії на підтримку заборони на продаж рецептурних лікарських засобів поштою, організованою парламентською коаліцією Консервативного блоку Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС / ХСС) та Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН). Тому тепер потрібно подумати, як підтримати аптеки і національних постачальників за відсутності вказаної заборони, зазначив Й. Спан.

Що ще залишається ‒ так це обмеження бонусів для іноземних аптек до 2,50 євро за упаковку. При цьому враховано рішення Європейського Суду, згідно з яким доступ до ринку для зарубіжних аптек, які здійснюють поштову доставку, був більш важким. Час покаже, як надалі будуть застосовувати цей інструмент. Так, міністерство охорони здоров'я має намір проводити моніторинг зміни частки ринку, що припадає на зарубіжну поштову доставку. Якщо вона перевищить 5%, надання бонусів має бути переглянуто і скорочено.

Пацієнт повинен бути захищений в будь-якому випадку. Звідси ‒ підвищення якості роботи поштового та кур'єрських служб з юридичним визначенням останньої. Щоб гарантувати безпеку ліків, що доставляються, замовлення слід супроводжувати індивідуальними вимогами, в тому числі щодо контролю температури. Й. Спан також планує створити службу обміну повідомленнями ‒ електронними рецептами в якості альтернативи поштової замовлення.

Й. Спан уточнює, що вільний вибір пацієнтом аптеки для отримання ліків в рамках соціального страхування ‒ його невід'ємне право. З введенням електронного рецепта воно буде забезпечено ще краще. Крім того, слід ввести заборону на окремі контракти з різними медичними страховими компаніями для поставок за різними цінами.

Як ще можна підтримати аптеки? В 2 рази збільшити фіксовану аптечну доплату для сприяння наданню невідкладної допомоги ‒ до 32 центів за упаковку готового рецептурного препарату. Таким чином, до аптек надійде ще 120 млн євро.

Ще одним джерелом коштів можуть стати додаткові фармацевтичні послуги. Й. Спан пропонує фармацевтам і страховикам здоров'я домовитися про додаткові послуги, наприклад, щодо аналізу повідомлень про небажані ефекти застосування лікарських засобів. Крім того, актуально подальше зміцнення фармацевта в ролі медичного працівника. Відповідна правова основа для укладання подібних угод створюється в рамках кодексу соціального права (Sozialgesetzbuchs V ‒ SGB V).

Крім того, слід збільшити винагороду аптек за відпуск наркотичних лікарських засобів, що принесе додаткові кошти в обсязі 15 млн євро.

Нарешті, міністерство охорони здоров'я має намір доповнити § 129 SGB V правилами цінового регулювання для посилення їх соціального характеру. За такої умови дотримання цінових правил буде предметом рамкового договору, невиконання якого може спричинити покарання. Й. Спан також припустив, що, якщо в поле зору Європейського суду знову потрапить питання про законність цінового регулювання в Німеччині, можна буде акцентувати увагу на національних компетенціях з розробки системи охорони здоров'я країни.

Федеральна асоціація електронної комерції і поштового переказу (Bundesverband E-Commerce und Versandhandel - BEVH) вітає те, що федеральний міністр охорони здоров'я Й. Спан поклав кінець дискусії про заборону на доставку рецептурних лікарських засобів. Відмовляючись від планів заборонити поштову доставку рецептурних препаратів, він приймає давно назріле рішення. Таким чином, заборона, згадана в коаліційній угоді між ХДС, ХСС і СДПН, схоже, остаточно знята з розгляду. «На щастя, Федеральне міністерство охорони здоров'я прийшло до висновку, що його власні плани прийдешньої цифровізації в секторі охорони здоров'я просто несумісні з вимогою скасувати налагоджену інтернет-торгівлю ліками», ‒ заявив Крістоф Венк-Фішер (Christoph Wenk-Fischer), керуючий директор BEVH, додавши, що іншу заяву міністра щодо обмеження бонусів у зв'язку з доставкою ліків, що відпускаються за рецептом, суперечить європейському законодавству і може не знайти відображення у чинній нормативно-правовій сфері. «Такі псевдорішення ... ставлять під загрозу безпеку поставок, змінюють роботу за кордоном і служать тільки для заспокоєння фармацевтичного лобі, яке не бажає змінюватися», ‒ розкритикував К. Венк-Фішер позицію міністра.

За матеріалами «Щотижневика АПТЕКА»

 

Повернутися до списку новин