Мінекономрозвитку планує відтермінувати введення в дію нового маркування одиницями SI

31.10.2018

Мінекономрозвитку планує відтермінувати введення в дію нового маркування одиницями SI

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) повідомляє, що на сьогодні питання перенесення терміну введення в дію нового маркування одиницями SI вже майже вирішене. 29 жовтня було опубліковано відповідний проект змін до Наказу Мінекономрозвитку № 914 «Про затвердження визначень основних одиниць SI, назв та визначень похідних одиниць SI, десяткових кратних і частинних від одиниць SI, дозволених позасистемних одиниць, а також їх позначень та Правил застосування одиниць вимірювання і написання назв та позначень одиниць вимірювання і символів величин». Відтак, в Асоціації сподіваються, що вдасться уникнути дестабілізації фармацевтичного ринку України та переривання лікування пацієнтів з початку 2019.

Наказ № 914 набув чинності у 2016 році, проте тривалий час об’єктивно не вважався актуальним для фармацевтичного ринку взагалі. У своєму зверненні до профільних органів Комітет з охорони здоров’я ЄБА наголошував, що у разі застосування нових правил до маркування з 2019 року, і можливостей і часу для приведення у відповідність всіх реєстраційних матеріалів було б вкрай недостатньо. Тому існувала загроза припинення постачання лікарських засобів та частини медичних виробів з початку наступного року.

За результатами зустрічі з представниками ЄБА 17 вересня 2018 року Мінекономрозвитку ініціювало відтермінування обов’язковості виконання вимог щодо маркування одиницями SI для лікарських засобів та медичних виробів, а також інших видів продукції, терміном на 2 роки. Відтепер, у разі внесення змін у відповідні підзаконні акти, фармацевтичні компанії отримають підстави змінювати маркування продукції відповідно до нових вимог.

Бажаним для ЄБА терміном перенесення вимог, був би термін у 3 роки. Такий строк було обгрунтовано специфікою процесів, пов’язаних саме з лікарськими засобами. Тому ЄБА вважає за доцільне ще раз переглянути термін до остаточного прийняття змін до Наказу №914 та просить прийняти їх щонайшвидше. Водночас, ЄБА висловила вдячність Мінекономрозвитку за практичне розуміння ситуації і реагування на проблему.

За матеріалами eba.com.ua. 

 

Повернутися до списку новин