У Білорусі створять структуру для контролю якості ліків

16.08.2019

У Білорусі створять структуру для контролю якості ліків

У Білорусі планують створити структуру для контролю за якістю лікарських засобів. Про це повідомив журналістам міністр охорони здоров'я Володимир Каранік.

«Обговорюється питання створення Держфармнагляду. Ця структура буде стежити за якістю препаратів, що знаходяться в обігу. Це не стосується тільки вітчизняних або тільки імпортних, тут не буде поділу. Всі препарати, які знаходяться в аптеках, використовуються в лікарнях, будуть вибірково вилучатися для проведення контролю їх складу і якості», ‒ сказав Володимир Каранік.

Міністр зазначив, що це відомство буде створюватися вже в рамках наявних структур за рахунок перерозподілу повноважень, тобто не потребують збільшення штату працівників. «Ми поділяємо: реєстрацією займаються одні, допуском на ринок ‒ другі, контролем обороту ‒ треті. Це для того, щоб не збирати все в одних руках і прибрати небезпеку корупційних проявів», ‒ пояснив він.

Посиляться також вимоги до складів, в яких постачальники зберігають лікарські засоби. «Багато хто навіть невеликі компанії незрозуміло в яких умовах зберігають препарати, незрозуміло де їх купують. Склади, які займаються постачанням ліків на ринок Білорусі, повинні відповідати критеріям належної дистриб'юторської практики GDP, щоб в якості препаратів ніхто не сумнівався», ‒ зазначив пан Каранік.

Що стосується ліків, які не випускають в Білорусі, то планується спростити їх реєстрацію. Для цього вони повинні бути зареєстровані і продаватися в Європейському Союзі і США. Як заявив В. Каранік, реєстрація таких ліків в Білорусі буде займати до 35 днів і вартуватиме до 120 базових величин (трохи більше 3 000 білоруських рублів).

Крім того, відомство проаналізує терміни реєстрації ліків, щоб заздалегідь повідомити постачальникам про необхідність їх продовження. Також міністерство продовжить аналізувати ціни на ліки, щоб знизити їх вартість. Вже проаналізовані понад 100 позицій препаратів, які найбільш часто споживаються, і готуються доповнення до нормативної бази реєстрації граничних цін на ліки.

На даний момент всі проекти нормативних актів вже підготовлені та проходять узгодження з іншими структурами. Планується, що вони будуть прийняті до жовтня цього року.

Джерело: www.belta.by

 

Повернутися до списку новин