Стислий огляд навчального курсу «Фармацевтичний холодовий ланцюг»

16.07.2018

Стислий огляд навчального курсу «Фармацевтичний холодовий ланцюг»

З 2 по 7 липня 2018 року, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у Туреччині пройшов навчально-тренувальний курс «Фармацевтичний холодовий ланцюг». В першу чергу, варто відзначити, що цей курс був останнім за участі доктора Уміта Картоглу (Dr. Ümit Kartoğlu), який є керівником даного навчального курсу та провідним експертом щодо впровадження та підтримки «холодового ланцюга». У заході прийняв участь головний експерт відділу науково-технічних експертиз та інспектування ДП «УФІЯ» Євген Резцов.

Даний захід являє собою імплементацію експериментальної моделі навчання, яка заснована на отриманні знань за рахунок залучення всіх учасників заходу до дискусії навколо цільового об’єкту оцінки. Впродовж всього курсу навчання учасники заходу мали можливість ознайомитися з організаційними та технічними системами, які були впроваджені на кожному етапі постачання та розповсюдження вакцин в Туреччині. Навчальний курс передбачав відвідування наступних об’єктів:

- Selçuk Pharma Store у м. Ізмір – один з 3-х найбільших дистриб’юторських складів лікарських засобів в Туреччині;
- Provincial vaccine storage у м. Мугла – один з шести регіональних розподільчих центрів вакцин, які займаються розподілом вакцин у численні районні центри сімейної медицини по всій Туреччині;
- Family health centres– районний центр сімейної медицини у м. Мугла;
- Özel Yaşam Hastanesi, приватний госпіталь у м. Анталія.

Також, учасники заходу мали можливість відвідати низку приватних закладів з роздрібної торгівлі лікарськими засобами у м. Ізмір.

Під час огляду вищезазначених закладів, учасники курсу мали можливість ознайомитися з діючими системами зберігання термолабільних препаратів та провести оцінку впровадженої системи зберігання лікарських засобів.

Перед візитом до кожного закладу, учасники заходу поділялися на дві або чотири групи та проводили огляд систем, що забезпечують підтримання «Холодового ланцюга». Після візиту, кожна з груп обговорювала виявлені невідповідності та формувала пропонований план превентивних дій з використанням елементів аналізу ризиків та проводила доповідь щодо отриманих результатів. Даний підхід використовувався для оцінки кожного з вищезазначених закладів.

Отримані під час обговорення рекомендації та пропозиції щодо поліпшення процесів зберігання термолабільної продукції, в подальшому, будуть передані до закладів, які відвідувалися, для їх впровадження та поліпшення власних процесів та технічних засобів.

Більш детальну інформацію з вищеописаної тематики ви зможете отримати відвідавши наші заходи в рамках яких ми на постійній основі ділимося даними та досвідом отриманим нашими експертами під час міжнародного навчання, семінарів ЕСА, заходів PIC/S, тощо. З переліком найближчих заходів ви можете ознайомитись на нашому сайті в розділі семінари та тренінги, а також на сторінці в мережі Фейсбук.

 

Повернутися до списку новин