Роботи для виробництва антибіотиків

22.07.2019

Роботи для виробництва антибіотиків

Команда науковців з Університету Манчестера створила інженерним шляхом звичайну кишкову бактерію для виробництва нового класу антибіотиків робото технічними-методами.

Антибіотики, відомі як полікетиди класу II, також природним чином виробляються ґрунтовими бактеріями, вони мають антибактеріальні властивості, що дуже необхідні сучасній фармацевтичній промисловості для боротьби з інфекційними захворюваннями і раком.

З виробленими природнім шляхом бактеріями кишкової палички Escherichia coli складно працювати, так як вони ростуть щільними масами, що несумісні з автоматизованими роботизованими системами, котрі використовуються в сучасних біотехнологічних дослідженнях. Перенесши механізми виробництва полікетідов з грунтових бактерій на бактерії E. Coli вчені зробили цей клас антибіотиків доступним для більш швидкого дослідження.

У роботі, опублікованій в журналі PLOS Biology, група під керівництвом професора синтетичної біології Еріко Такано, продемонструвала значний потенціал вказаного підходу. Об'єднавши обладнання для виробництва бактерій з ферментами рослин і грибів, вони виявили можливість отримання нових хімічних сполук, які раніше не зустрічалися в природі.

Використовуючи цю платформу plug-and-play, можливо проводити дослідження і розробляти полікетиди за допомогою роботизованих систем «автоматизованим, швидким і універсальним способом».

Еріко Такано прокоментував: «Природа ‒ це величезна скарбниця потужних хімічних сполук для лікування широкого спектру захворювань. Однак найбільш цікаві речовини є результатом діяльності організмів, з якими важко працювати в лабораторних умовах».

«Вказане дозволяє не тільки проводити автоматизовані випробування нових полікетидів, але і швидко переписувати послідовності ДНК шляхів біосинтезу антибіотиків і комбінувати їх з новими компонентами інших організмів, такими як лікарські рослини і гриби, щоб створювати варіації антибіотиків, включаючи сполуки, що не виробляються природними шляхами, але сприяють розширенню нових методів лікування важливих захворювань».

На виготовлення та випробування десяти потенційних антибіотиків у людини може піти цілий рік, але за цей час ця автоматизована роботизована система може розробити тисячі антибіотиків. Це значно скоротить час, необхідний для того, щоб нові антибіотики дійшли до пацієнтів і забезпечить необхідну маневреність для реагування на нові штами і спалаху захворювань.

Джерело: www.pharmatimes.com

 

Повернутися до списку новин