Революційні можливості для фармації у відкриттях нобелевських лауреатів з хімії

08.10.2018

Революційні можливості для фармації у відкриттях нобелевських лауреатів з хімії

Нобелівською премією з хімії в цьому році були спільно нагороджені Фрєнсіс Х. Арнольд та Джордж П. Сміт разом з сером Грегорі П. Вінтером за «направлену еволюцію ферментів та антитіл».

Френис Арнольд провела першу спрямовану еволюцію ферментів. У послідовність генів випадковим чином вносяться мутації, після чого обирається білок з потрібними властивостями ‒ наприклад, з підвищеною активністю.

Ферменти ‒ білкові молекули, що являються органічними каталізаторами та керують великою кількістю процесів в живих організмах, і мова йде про їх спрямовану модифікацію з метою отримання нових реакцій, утворення хімічних зв'язків, яких в природі могло і не бути. Такі зміни можуть призводити до появи нових властивостей організму ‒ збільшення тривалості життя, стійкості до хвороб, тощо. Отримані таким чином ферменти можна застосувати фактично усюди ‒ від виробництва біопалива до фармацевтики. За допомогою результатів робіт нобелівських лауреатів 2018 року можна буде забезпечити адресну доставку ліків або зміну біохімії організму.

Фаговий дисплей, за який отримав премію Сміт ‒ це лабораторный метод дослідження взаємодій білків з іншими білками, пептидними послідовностями та ДНК, який заснований на використанні бактеріофагів для співставлення білків та генетичної інформації, що кодує їх.

Своєю чергою Вінтер застосував цей метод для виробництва нових фармацевтичних препаратів. Так, за допомогою фагового дисплею можна продукувати антитіла, здатні нейтралізувати токсини, протидіяти аутоімунним захворюванням та вилікувати метастазний рак.

За матеріалами tsn.ua та twitter.com/NobelPrize

 

Повернутися до списку новин