Програма «Доступні ліки» поліпшила доступ українців до медичних препаратів

18.04.2019

Програма «Доступні ліки» поліпшила доступ українців до медичних препаратів

Відповідно до нещодавно опублікованого звіту ВООЗ, програма «Доступні ліки» впроваджена в Україні в квітні 2017 року позитивно вплинула на доступ українців до лікарських засобів тим самим сприяла покращенню здоров’я пацієнтів. До реалізації вказаної програми в країні не було впроваджено жодної системи відшкодування вартості ліків, що відпускаються за рецептом у амбулаторному секторі, а витрати на лікарські засоби були серед головних причин фінансових труднощів для українських домогосподарств.

Країни Європейського регіону ВООЗ та усього світу зобов'язалися забезпечити доступ до безпечних, ефективних, якісних і доступних основних лікарських засобів відповідно до цілей Сталого розвитку ООН. У ВООЗ відзначають, що вітчизняна програма є прекрасним прикладом того, як країни можуть досягти реального прогресу у досягненні цієї мети.

Оцінка поєднує як кількісний, так і якісний аналіз, результати якого не лише підтверджують покращення доступу до медичних препаратів, але й відзначають наступне:

  • для багатьох пацієнтів програма є єдиним шансом отримати лікування;
  • лікарі можуть спостерігати зростання доступності ліків і позитивний вплив на здоров'я своїх пацієнтів;
  • загальне споживання лікарських засобів, включених до програми, зросло порівняно з тими, що належать до того ж класу, але не охоплені реімбурсацією;
  • лікарі частіше призначають ліки, що включені до програми;
  • програма призвела до загального зниження цін на ліки, що до неї включені.

Звіт завершується рядом рекомендацій щодо підтримки та розширення програми «Доступні ліки». Ознайомитись з повним текстом звіту можна за посиланням: https://bit.ly/2GpF6qk

Нагадаємо, з 1 квітня 2019 року пацієнти, які користуються урядовою програмою «Доступні ліки», почали отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми за електронним рецептом. Його можна отримати лише у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у пацієнта підписана декларація.

 За матеріалами euro.who.int

 

Повернутися до списку новин