Проби для мікробіологічного аналізу: відбір, зберігання і обробка

27.08.2018

Проби для мікробіологічного аналізу: відбір, зберігання і обробка

У таких галузях як фармацевтика, медичні вироби та охорону здоров'я відбір проб є важливою операцією контролю якості продукції. Відбір проб, виконаний в кінці технологічного процесу, дозволяє перевірити придатність методик контролю якості виробничого відділу. Він також регламентований законодавством. Супутній відбору проб план вибіркового контролю являє собою докладний виклад того, які вимірювання будуть виконані, в який час, для яких матеріалів, яким чином і ким. Проби повинні репрезентувати серію матеріалу або продукції, з якої вони відібрані (2). Тому операція «відбір проб» в контролі якості є однією з основних операцій (1).

Проби можуть відбирати з широкого спектру матеріалів: від вихідних матеріалів, таких як сировина (включаючи воду для фармацевтичних потреб), технологічних продуктів і напівпродуктів, готової продукції, первинних і вторинних пакувальних матеріалів, а також засобів очищення і дезінфекції, стиснених газів й інших технологічних матеріалів (3). Цілі відбору проб можуть бути самими різними, наприклад, для прийомки серії, перевірки очищення після виробництва серії, контролю технологічного процесу, досліджень стабільності, при обробці рекламацій, проведенні спеціальних випробувань (3). Персонал, що виконує відбір проб, повинен мати відповідні для цього інструменти та обладнання (комплект для відбору проб). В цілому, всі інструменти та обладнання, які використовуються для відбору хімічних або мікробіологічних проб, повинні ретельно очищатися (промивають водою або відповідними органічними розчинниками, а потім висушують) і зберігатися очищеними до подальшого використання (1, 3). На додаток до цього, інструменти і тару, що використовуються для відбору проб для мікробіологічних аналізів, перед використанням стерилізують. Під час відбору проб рекомендується мати в наявності більше одного комплекту для відбору проб (1). Також важливо дотримуватися інструкцій виробника з експлуатації пристроїв для відбору проб (3).

Як правило, всі лабораторії контролю якості повинні мати в наявності процедуру відбору, отримання, зберігання і обробки аналітичних проб. Процедура відбору проб повинна містити методику відбору та план вибіркового контролю, обладнання, що використовується, всі запобіжні заходи, яких слід дотримуватися, щоб уникнути контамінації матеріалу або будь-якого погіршення його якості, кількість відібраних проб, вказівки для всіх випадків, коли необхідно розділити або об'єднати проби, види використовуваної для проб тари і все спеціальні запобіжні заходи, яких необхідно дотримуватися, особливо щодо відбору проб стерильних матеріалів, матеріалів, що відбираються для мікробіологічних аналізів і небезпечних матеріалів (2, 5). Процедура отримання проб повинна бути задокументована, кожна проба повинна мати індивідуальний ідентифікаційний номер та інформацію щодо її зберігання і обробки. Якщо кількість проб є достатньою, то слід зберегти резервні проби, які можуть знадобитися для додаткових випробувань. У цьому сенсі відбір проб для мікробіологічних аналізів несе додаткові проблеми, тому такі проби повинні належним чином відбиратися, зберігатися і оброблятися для забезпечення їх чистоти і отримання значимих даних (3, 4).

Нижче наведені деякі рекомендації, які варто врахувати при відборі проб для мікробіологічних аналізів

  • Процедура відбору проб повинна містити докладні вказівки з відбору з акцентом на необхідній формі одягу, асептичних методах, використанні стерильної тари, інструментах, плані вибіркового контролю, умови зберігання і транспортування, а також документації, необхідної на тару для проб і пов'язані форми. Слід вказати всі спеціальні запобіжні заходи, які необхідно дотримати, наприклад, попередню дезінфекцію пробовідбірні каналу. Вона також повинна містити вказівки з очищення та зберігання пробовідбірні обладнання.
  • Відбір проб повинен здійснюватися тільки кваліфікованим персоналом (3).
  • Співробітники, залучені в операції з відбору проб, не повинні входити або працювати в тих приміщеннях лабораторії, де працюють з живими культурами, за винятком випадків, коли приймають спеціальні запобіжні заходи, включаючи використання захисного одягу і рукавичок, а також ретельну дезінфекцію рук при виході з таких приміщень. В ідеалі співробітники, призначені для виконання операцій з відбору проб, зокрема ті, які задіяні в асептичних процесах, не повинні працювати в безпосередній близькості з відділами лабораторії, в яких працюють з живими культурами (6).
  • Для проведення відбору проб слід використовувати відповідну і відповідну вимогам одяг (6).
  • Незалежно від виду проб (стерильні або нестерильні) їх відбір для мікробіологічних аналізів повинен завжди виконуватися з використанням стерильних інструментів, обладнання і тари (6).
  • Відбір проб слід проводити асептично з використанням стерильних інструментів і обладнання, в тому числі при відборі проб нестерильних продуктів (6).
  • При необхідності для забезпечення схоронності чистоти проб слід вжити відповідних заходів обережності, наприклад, шляхом використання стерильної герметичній тари для відбору проб (3).
  • У місці відбору проб також може знадобитися моніторинг умов навколишнього середовища, наприклад, температури і рівня контамінації повітря (3).
  • Разом з часом відбору проби повинен бути зареєстрований вид проби, номером серії, дата відбору та контейнери, з яких ці проби були відібрані (6).
  • Транспортування і зберігання повинні здійснюватися в умовах, що забезпечують збереження чистоти проб (3).
  • Умови зберігання повинні контролюватися зі збереженням відповідних записів. Це також важливо при зберіганні проб з дослідження стабільності, які знаходяться як в камерах для вивчення стабільності, так і в лабораторії (в очікуванні проведення випробувань) (3).
  • Життєздатні мікроорганізми в більшості мікробіологічних проб, особливо зразків води, довкілля та для вивчення мікробіологічної чистоти, чутливі до умов обробки і зберігання. Критичними параметрами в цих умовах є склад продукту (або проби), композиційний матеріал тари, час і температура зберігання. Тому важливо мінімізувати проміжок часу між відбором проб і початком випробувань, а також контролювати, наскільки це можливо, умови зберігання (6). Наприклад, проби води слід зберігати при низькій температурі (2-8 °C) в межах 2 годинного відбору проб (якщо протягом цих 2 годин вони були випробувані).
  • Для тих проб, які відправляють в субпідрядну лабораторію, має бути продемонстровано, що умови зберігання, час і температура не вплинуть на точність результатів випробувань (6).
  • Звернення з пробами має бути організовано таким чином, щоб мінімізувати ризик їх змішування як у власній, так і в субпідрядної лабораторії (2).
  • Якщо обсяг проби недостатній або вона знаходиться в незадовільному стані в зв'язку з псуванням, неправильної температурою зберігання, пошкодженою упаковкою або незадовільною маркуванням, то аналітик лабораторії повинен проконсультуватися з керівництвом лабораторії або клієнтом (в разі субпідрядних випробувань) до прийняття рішення про те, чи слід випробовувати або забракувати пробу (3).
  • Лабораторія повинна вести облік і реєстрацію всієї пов'язаної інформації, наприклад:
  • дату і при необхідності час отримання;
  • стан проби при отриманні і при необхідності температуру;
  • а також характеристики відбору проби (дата відбору, умови і т.д.).
  • Проби, які очікують випробування, повинні зберігатися в тих умовах, які вказані на етикетці упаковки або в супровідному листі (7). Проби повинні бути випробувані протягом дозволеного / встановленого для них максимально допустимого терміну придатності.
  • Випробування проб слід спробувати провести якомога швидше після їх відбору (7). Однак в деяких випадках, проби повинні бути витримані протягом певного періоду часу (мінімальний час витримки) до проведення випробування на витяг інтересуемого специфічних мікроорганізмів зі спеціальними потребами, при цьому має бути дотримано встановлений для цих випробувань мінімальний час витримки.
  • Ті проби, для яких умови зберігання не вказані ні на етикетці, ні в супровідному листі, слід зберігати в таких умовах, які підходять для мінімізації зміни всіх присутніх мікробних популяцій. Умови зберігання повинні бути визначені, валідацію і зареєстровані (8).
  • Упаковка і етикетки проб можуть бути сильно контаміновані, тому при їх обробці і зберіганні слід дотримуватися запобіжних заходів, щоб уникнути будь-якого поширення контамінації. Процеси дезінфекції, що застосовуються до зовнішній упаковці, не повинні впливати на чистоту проби (3). Слід зазначити, що спирт не є споріцідним засобом.
  • До початку проведення випробувань продукту і його перенесення на робоче місце або в бокс з односпрямованим потоком повітря, профільтрованим через HEPA-фільтр, зовнішня сторона індивідуальної упаковки повинна бути продезінфікована. Якщо тара з продуктом запечатана негерметично, то не слід занурювати її в дезінфікуючий розчин, оскільки це може призвести до потрапляння бактерицидного розчину в продукт (7).
  • Робоча зона для відкриття тари з продуктом повинна розташовуватися або в боксі з односпрямованим потоком повітря, профільтрованим через HEPA-фільтр, або в альтернативній контрольованому середовищі для захисту від контамінації відкритих поживних середовищ і продукту з навколишнього середовища або від персоналу (7).
  • Якщо проба є продуктом на водній основі, то упаковку (-і) перед передачею в робочу зону слід струсити для максимального диспергирования мікроорганізмів (7).
  • В рамках методики випробування може знадобитися відбір лабораторією субпроб безпосередньо перед проведенням самого випробування. Процедури відбору субпроб повинні бути розроблені так, щоб відбір репрезентативною проби відбувався асептически без контамінації вихідної проби або субпроби (на якій будуть проводити випробування) (3).
  • В наявності повинна бути письмова процедура зберігання та утилізації проб. Якщо можна забезпечити збереження чистоти проб, то доцільно зберегти їх до отримання результатів випробування, а при необхідності і довше. Частини лабораторних проб, для яких відомо, що вони контаміновані, перед утилізацією повинні бути знезаражені (3).

Для проб, що відбираються для випробування на стерильність, слід врахувати наступні рекомендації

  • Необхідність надання коректних і достовірних даних випробування на стерильність є важливим аспектом контролю якості, а операції з відбору проб грають важливу роль в успішному проведенні випробувань і отриманні значимих даних.
  • Для продукції, яка була стерилізована вологим теплом у вторинній упаковці, слід розглянути питання про взяття проб з тієї частини завантаження, яка розташовувалася потенційно в найхолоднішому місці (9).
  • Зовнішні поверхні проб і обладнання, що надходять до випробувальної лабораторії, повинні бути продезінфіковані (переважно за допомогою споріцідного кошти). Дезінфекція поверхонь і тари проб повинна проводитися таким чином, щоб уникнути їх випадкової контамінації з боку хімічного засобу. Відповідно, дезінфікуючі засоби не повинні бути контаміновані мікроорганізмами, що може бути досягнуто шляхом їх асептичної фільтрації або використання відповідного для конкретного засобу методу фінішної стерилізації (9).
  • Розкривати упаковку проби слід на лабораторному столі, який оброблений споріцідним / віроцідним дезинфікуючим засобом. Відповідно, для використання повинні бути підібрані найбільш підходящі антимікробні засоби (7).
  • Рекомендується підраховувати кількість отриманих проб і порівнювати його з кількістю відібраних проб (7).
  • У зоні чистого приміщення, в якій виконують підготовку і яка розташована за межами сертифікованих зон класу 100, з проб, які будуть відчувати, знімають всю зовнішню упаковку намагаючись не порушити стерильності продукту. Проби повинні бути вилучені з упаковки і поміщені в лоток або на візок, оброблену ефективним протимікробним засобом.
  • Візуально оглядають всі спроби на предмет герметичності тари, присутність будь-яких механічних включень або інших дефектів, наявних в продукті (7).
  • Якщо в первинній упаковці спостерігаються механічні включення, то перш ніж перейти до наступного етапу це питання необхідно обговорити з керівником або співробітником, який курирує випробування (7).
  • Якщо фахівець, який відбирав проби, які не ідентифікував їх, то аналітик повинен ідентифікувати кожну пробу вказавши номер, прізвище та ініціали, дату і при необхідності номер субпроби для відстеження основний проби (7).
  • Зовнішню поверхню всіх первинних упаковок з продуктом очищають за допомогою протимікробних засобів з урахуванням наступних вимог (7):
  • Ампули можна протерти Безворсовий стерильним рушником / серветками, просоченими дезінфікуючим засобом. Ампули також можна занурити на 1 годину в дезінфікуючий засіб.
    Флакони слід тільки протирати дезинфікуючим засобом. Флакони не слід занурювати внаслідок можливого попадання дезинфікуючого засобу під кришку і в продукт.
  • Ламінована упаковка з ТАЙВЕК: поліетиленовий / пластиковий ламінат дезінфікують за допомогою просоченого дезінфікуючим засобом стерильного рушники / серветок. Частина з ТАЙВЕК легко протирають стерильною яка не містить частинок сухою серветкою і протягом декількох годин перед початком випробування обдувають в боксі з ламінарним потоком повітря, профільтрованим через HEPA-фільтр.
  • Паперова упаковка: якщо це можливо, то дезінфікують УФ-випромінюванням. Протирають стерильними що не містять частинок сухими серветками і обдувають профільтрованим повітрям, як зазначено вище.
  • Залежно від конструкції чистого приміщення, для остаточної підготовки пробу або відразу завозять в чисте приміщення на виділеній і продезінфікованої візку з нержавіючої сталі, або передають її всередину чистого приміщення через шлюз. При проведенні випробування на стерильність в ізоляторі пробу поміщають на виділену візок з нержавіючої сталі. Перед подальшою обробкою дають пробі прореагувати з дезинфікуючим засобом протягом 1 години (7).

На завершення

У фармацевтичному контролі якості достовірність і точність є основними показниками. Особливо вони критичні для мікробіологічної лабораторії контролю якості внаслідок природи контамінантів (мікроорганізмів). Мікроорганізми поширені всюди, тому важливо враховувати те, що мікробна контамінація проб, що призводить до хибнопозитивних результатів, можлива завжди, якщо не брати ретельних асептичних запобіжних заходів (6). У зв'язку з цим, відбір проб для мікробіологічних аналізів грає дуже важливу роль, оскільки управління пробами є ключовою частиною процесу контролю і однією з основ системи управління якістю (10). Відповідно, відбір проб слід розглядати як область, якій необхідно приділити особливу увагу при розслідуванні відхилень мікробіологічних даних. Правильний відбір і контроль проб забезпечать своєчасне отримання достовірних і точних даних, що безпосередньо вплине на оцінку якості серії, що випускається і своєчасну доставку продукту пацієнтам.

Список джерел:

  1. https://www.slideshare.net/heli1992/quality-control-laboratory (accessed December, 2017)
  2. Eudralex volume 4 Good Manufacturing Practice (GMP) guidelines, chapter 6: Quality Control (2014).
  3. WHO Good Practices for Pharmaceutical Microbiology Laboratories, Annex 2 (2011).
  4. ICH Guidance for Industry, Q7A Good Manufacturing Practice Guidance for Active Pharmaceutical Ingredients (2001).
  5. WHO Quality Assurance of Pharmaceuticals, Vol 2, chapter 6: Sampling Operations (2007).
  6. USP<1117>Microbiology Best Laboratory Practices, USP 40, 1443.
  7. FDA Pharmaceutical Microbiology Manual (2015).
  8. WHO Guidelines for Sampling of Pharmaceutical Products and Related Materials, Annex 4 (2005).
  9. PIC/S Recommendation on Sterility Testing (2007).
  10. T. Sandle, Pharmaceutical Microbiology: Essentials for quality assurance and quality control. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, UK (2016).

Автор: Ratul Saha
Джерело: pharm-community.com

 

Повернутися до списку новин