Позиція EMA щодо препаратів групи сартанів

07.02.2019

Позиція EMA щодо препаратів групи сартанів

Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) завершено розслідування можливих причин щодо забруднення препаратів сартанів. Згідно з рішенням Комітету EMA компанії, що виробляють лікарські засоби класу сартанів (блокатори рецепторів ангіотензину II), повинні переглянути свої виробничі процеси, щоб уникнути появи домішків нітрозаміну.

За підсумками власного розслідування представники EMA заявили, що дані забруднюючі речовини можуть формуватися в процесі виробництва сартанів при особливих умовах, а також при використанні певних розчинників, реагентів і деяких видів сировини, може утворюватись так зване тетразольне кільце. Європейський фармрегулятор заявив також про можливе потрапляння забруднюючих речовин в препарати сартанів внаслідок того, що виробники ненавмисно використовували забруднене обладнання або реагенти в процесі їх виробництва. Відзначимо, що в FDA висловили припущення, що наявність забруднюючих речовин в препаратах було пов'язано з повторним використанням розчинників.

Компаніям виробникам надається дворічного перехідний період для внесення змін в процес виробництва; протягом цього періоду будуть діяти тимчасові норми гранично допустимого вмісту домішок. Регулятор очікує, що за цей час компанії розроблять процедури тестування, які дозволяти виявляти сліди вмісту забруднюючих речовин в препаратах. Після цього періоду компаніям доведеться продемонструвати, що їхні продукти не містять вказаних домішок, перш ніж їх можна буде використовувати в ЄС.

Ці рекомендації стали наслідком огляду N-нітрозодиметиламін (N-nitrosodimethylamine - NDMA) та N-нітрозодиетиламін (N‑nitrosodiethylamine - NDEA), які класифікуються як можливі канцерогени людини (речовини, які можуть викликати рак). Останні були виявлені в деяких сартанах, однак у цьому випадку більшість вивчених лікарських засобів не були визначені або містились в дуже невеликих концентраціях.

В рамках досліджень був оцінений максимально можливий ризик розвитку раку у зв'язку з даними домішками. Вставнолено, що якби 100 000 пацієнтів приймали валсартан, вироблений Zhejiang Huahai (де були виявлені найвищі рівні домішок), кожен день протягом 6 років в найвищій терапевтичній дозі, це могло б спричинити 22 додаткових випадки раку внаслідок попадання в організм NDMA. Вплив NDEA може призвести до 8 додатковим випадків на 100 000 пацієнтів, які приймають ліки в найвищій дозі кожен день протягом 4 років. Оцінки були екстрапольовані з досліджень на тваринах і є дуже низькими в порівнянні з існуючим ризиком розвитку раку в ЄС протягом життя.

На час перехідного періоду встановлені обмеження щодо вмісту NDMA і NDEA в лікарських засобах. Лікарські засоби, що містять зазначені домішки у великих кількостях або містять обидва нітрозаміни не будуть допущені в ЄС. Величини граничних значень засновані на максимальному допустимому добовому споживанні для кожної домішки, отриманому з досліджень на тваринах: 96,0 нг для NDMA і 26,5 нг для NDEA.

Більше деталей про дослідження EMA щодо нітрозамінів можна знайти за посиланням.

За матеріалами ema.europa.eu.

 

Повернутися до списку новин