Перший препарат на основі коноплі наближається до виходу на ринок США

02.05.2018

Перший препарат на основі коноплі наближається до виходу на ринок США

Консультативна рада Адміністрації з нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) рекомендувала до реєстрації лікарський препарат на основі канабідіола, призначений для терапії важких форм епілепсії у дітей. У разі позитивного рішення регулятора, Епідіолекс (Epidiolex) компанії GW Pharma стане першим в США лікарським засобом з медичної марихуани, за повідомленням Reuters. Рішення регуляторного органу очікується до 27 червня.

Препарат представлений у формі сиропу і містить менше 0,1% тетрагідроканнабінолу. В експертній раді порахували, що користь застосування ЛЗ перевершує можливі ризики. Лікарський засіб успішно пройшло клінічні дослідження серед дітей старше 2 років, які страждають синдромом Драве і синдромом Леннокса-Гасто - рідкісних і важких форм епілепсії.

Згідно з даними випробувань, Епідіолекс допомагає знизити частоту нападів на 50% у 40% хворих синдромом Леннокса-Гасто (в групі плацебо показник становить - 15% пацієнтів). Схожа ефективність була продемонстрована при лікуванні синдрому Драве.

Згідно з планами компанії, лікарський засіб буде зареєстровано відразу за двома показниками - для лікування синдромів Драве і Леннокса-Гасто. Ринкові аналітики прогнозують, що щорічні продажі Епідіолекса можуть досягти 1,3 млрд доларів до 2022 року.

Довідково:
Канабідіол (CBD) – це непсихоактивна речовина, що була виявлена у коноплі серед інших канабіноїдів. На відміну від тетрогідроканабінолу, канабідіол (CBD) не викликає ейфорічних ефектів або зміни стану свідомості. Встановлено, що канабідіол взаємодіє з ендоканабіноїдною системою, яка має вплив на весь організм людини. Серед багатьох інших він має протиблювотні, протисудомні, антипсихотичні та анальгетичні властивості.
Синдром Леннокса-Гасто - рідкісна і важка форма епілепсії, яка починається в дитячому віці. Даний тип епілепсії важко піддається лікуванню. Напади при синдромі Леннокса-Гасто зазвичай починаються у віці 2 - 6 років. У дітей з цією формою захворювання відзначається утруднення в навчанні, а також затримка розвитку (вони починають пізно сидіти, повзати, ходити), яка може бути від помірної до тяжкого ступеня. Спостерігаються часті судоми і інші прояви епілепсії, з порушеннями мислення, затримкою розвитку та поведінковими розладами. Найчастіше таким дітям необхідна допомога в їх щоденній активності.
Синдром Драве - це аутосомно-домінантна епілептична енцефалопатія дитинства, яка обумовлена, перш за все, SCN1Aі PSDH19-мутаціями. Причиною гострої енцефалопатії є, за даними по електроенцефалографії (ЕЕГ), епілептичні напади, а також структурні аномалії головного мозку.

 

Повернутися до списку новин