Оцінка ефективності ліків за допомогою аналізів ДНК

05.11.2018

Оцінка ефективності ліків за допомогою аналізів ДНК

Американський стартап 23andMe обіцяє заздалегідь оцінювати ефективність ліків за допомогою аналізів ДНК. Таким чином пацієнти зможуть уникнути втрати часу та коштів на терапію, яка приречена на невдачу. Але вчені ставляться до ідеї скептично і вважають її небезпечно.

Американська біотехнологічна компанія 23andMe першою в США отримала дозвіл на продаж безпосередньо пацієнтам генетичних тестів для перевірки ефективності ліків. Будь-який американець зможе замовити в інтернеті домашній аналіз ДНК і з'ясувати, чи підходять йому ті чи інші препарати.

Тест досліджує гени, які беруть участь в процесі засвоєння лікарських препаратів в організмі людини. Методика нібито дозволяє оцінити, наскільки корисними виявляться медикаменти для боротьби з інфекціями, хворобами серця і депресією.

Подібні тести раніше вже з’явилися в мережі аптек Albertsons, що пропонують набори для аналізу за $ 750. Інша американська компанія, Color Genomics, нещодавно почала пропонувати тест, як частину свого набору за $ 250. Але їх не можна купити безпосередньо, запросити комплект можна за рекомендацією лікаря. Однак клієнтам 23andMe нададуть повну свободу, повідомляє Business Insider.

Раніше покупці тестів від 23andMe могли перевірити свою генетичну схильність до раку грудей, хвороб Альцгеймера і Паркінсона за $ 199.

Вже тоді вчені і медики попереджали, що домашній аналіз ДНК не можна вважати надійним методом діагностики, а тим більше приймати важливі рішення на основі його результатів. Експерти наголошували, що генетичні тести виявляють лише деякі групи ризику, а без консультації з генетиком їх не слід сприймати всерйоз.Аналізи на «сумісність» з ліками ‒ подібний випадок. Пацієнт може невірно витлумачити результати і відмовитися від прийому призначених препаратів без консультації з лікарем.

FDA, що і видало 23andMe дозвіл, також попереджає про ризики. Регулятор нагадує, що результати тесту не можна вважати медичною рекомендацією, а будь-які рішення потрібно погоджувати з лікарем.При цьому лікарі також не повинні покладатися на результати тесту при призначенні ліків. Перш ніж щось робити, потрібно пройти додатковий незалежний фармакогенетичний тест, підкреслюють у FDA.

23andMe звинувачують не тільки в зловживанні фармакогеномікою, але і соціогеномікою ‒ новим напрямом, який деякі скептики називають псевдонаукою. Прихильники дисципліни вважають, що характер і поведінку людини обумовлені генетичними маркерами.

За матеріалами hightech.plus

 

Повернутися до списку новин