Новий порядок обігу ліків та медичних виробів у закладах охорони здоров’я та ФОП

10.04.2018

Новий порядок обігу ліків та медичних виробів у закладах охорони здоров’я та ФОП

6 квітня 2018 р. Міністерством охорони здоров'я України на громадське обговорення запропонувало проект наказу Міністерства охорони здоров'я України «Порядок обігу лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців».

Проект наказу, пояснювальна записка, аналіз регуляторного впливу та повідомлення про оприлюднення проекту розміщено на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Пропозиції та зауваження щодо проекту наказу приймаються протягом місяця з дня опублікування.

Проект розроблено з метою:
    - врегулювання порядку обігу лікарських засобів та медичних виробів;
    - запровадження компонентів електронної системи обміну медичною інформацією;
    - впровадження електронних рецептів, визначення вимог до них.

Впровадження електронної форми рецептів покликано підвищити прозорість та підконтрольність операцій щодо призначення лікарських засобів, обліку операцій з відпуску лікарських засобів, вартість яких підлягає державному відшкодуванню.

Розроблений проект наказу МОЗ України «Порядок обігу лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців» (далі – проект наказу МОЗ України) об’єднує всі правила та вимоги до обігу лікарських засобів, в тому числі і ті, що містять наркотичні засоби і психотропні речовини чи прекурсори або є сильнодіючими або отруйними лікарськими засобами та медичних виробів як у медичних закладах, так і аптечних закладах.

Проектом наказу МОЗ України передбачено затвердити оновлені відповідно до сучасних вимог:

  • правила виписування рецептів на лікарські засоби та медичні вироби;
  • порядок  відпуску лікарських засобів та медичних виробів з аптек та їх структурних підрозділів;
  • переліки отруйних та сильнодіючих лікарських засобів за міжнародними непатентованими або загальноприйнятими назвами;
  • форми Журналів з питань придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я та ФОП, та інструкцій щодо їх заповнення.
  • інструкцію про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та замовлень;
  • порядок розрахунку норм обсягів зберігання лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовин і прекурсорів у закладі охорони здоров’я у цілому, а також у розрізі його відділень, постів, кабінетів;
  • інформаційний лист для хворого або особи, яка здійснює за ним догляд (члена сім’ї, опікуна або піклувальника) про правила поводження з лікарськими засобами, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовин і прекурсори, недопущення їх немедичного використання;
  • листок призначення лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовин і прекурсори хворим, які отримують лікування в стаціонарних або амбулаторних умовах.

Крім цього, проектом наказу МОЗ України передбачено визнати такими, що втратили чинність накази МОЗ України, які оновлені та об’єднані в один представлений нормативно-правовий акт.

Разом з тим, для суб’єктів господарювання, на які будуть поширюватися норми зазначені у проекті наказу МОЗ України передбачено перехідний період для їх впровадження.

Таким чином, проект наказу МОЗ України розроблено з метою уникнення дублювання окремих положень з питань обігу лікарських засобів, в тому числі, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори або є отруйними та сильнодіючими лікарськими засобами, для зручності дотримання законодавства з питань обігу лікарських засобів на практиці, та необхідності дотримання однозначного тлумачення норм актів з означеного питання.

Інформація з сайту МОЗ.

 

Повернутися до списку новин