Не можна втрачати час: забезпечимо захист від стійких до ліків інфекцій в майбутньому

08.05.2019

Не можна втрачати час: забезпечимо захист від стійких до ліків інфекцій в майбутньому

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила доповідь щодо стійкості до протимікробних препаратів. Вона була підготовлена Міжорганізаційною координаційною групою з стійкості до протимікробних препаратів (IACG). В документі відзначається, що резистентність до протимікробних препаратів є глобальною проблемою і не можна втрачати час на її подолання. Для боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів та досягнення Цілей в галузі сталого розвитку необхідні спрямовані дії в рамках концепції «Єдиної медичної допомоги» на основі спільного бачення і цілей.

Основні положення доповіді:
• Стійкість до протимікробних препаратів є глобальною кризою, що ставить під загрозу столітній прогрес в області охорони здоров'я і досягнення Цілей в галузі сталого розвитку.
• Протимікробні препарати (включаючи антибіотики, а також противірусні, протигрибкові і протипротозойні препарати) є найважливішим інструментом для боротьби з хворобами людини, наземних і водних тварин і рослин, які втрачають свою ефективність.
• У країнах з різним рівнем доходу реєструються й викликають тривогу рівні стійкості, які призводять до того, що поширені хвороби стають невиліковними, а проведення життєво необхідних медичних процедур ‒ більш ризикованим.
• Стійкість до протимікробних препаратів є значною перешкодою на шляху досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я і багатьох Цілей в галузі сталого розвитку, в тому числі в галузі охорони здоров'я, продовольчої безпеки, забезпечення чистої води та санітарії, відповідального споживання і виробництва, а також злиднів і нерівності.
• Неналежне і надмірне використання існуючих антибіотиків серед людей, тварин і рослин прискорює розвиток і поширення стійкості до протимікробних препаратів.

• У глобальних масштабах хвороби, стійкі до лікарських засобів, вже зараз призводить, як мінімум, до 700 000 випадків смерті в рік, включаючи 230 000 випадків смерті від туберкульозу з множинною лікарською стійкістю, і при найбільш тривожному розвитку ситуації в разі бездіяльності цей показник може зрости до 2050 р до 10 мільйонів випадків смерей в світі. Без відповідних зусиль щодо стримування стійкості до протимікробних препаратів за період 2015-2050 рр. в країнах з високим рівнем доходу може померти близько 2,4 мільйона чоловік.
• Економічні збитки від неконтрольованої стійкості до протимікробних препаратів можна порівняти з потрясіннями, що спіткали нас під час глобальної фінансової кризи 2008-2009 рр. в результаті різкого зростання витрат на охорону здоров'я, впливу на виробництво харчових продуктів та кормів, торгівлю і засоби до існування, а також посилення проблеми бідності і нерівності.
• У країнах з більш високим рівнем доходу пакет простих заходів по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів може окупитися завдяки заощадженим витрат. У країнах з більш низьким рівнем доходу терміново необхідні додаткові, але все ще відносно невеликі інвестиції.

Оскільки фактори, що підсилюють стійкість до протимікробних препаратів, пов'язані з людиною, тваринами, рослинами, харчовими продуктами і навколишнім середовищем, необхідні стійкі дії в рамках концепції «Єдиної медичної допомоги», спрямовані на залучення всіх зацікавлених сторін і їх об'єднання на основі спільного бачення і цілей.
• В основі багатосекторальних дій в рамках системи «Єдиної медичної допомоги» лежать національні плани дій по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів, але для прискорення їх здійснення необхідно вжити термінових заходів щодо обмежених фінансових ресурсів і потенціалу в багатьох країнах.
• Посилення профілактики і контролю інфекцій у медичних установах і на фермах за допомогою наявних інструментів і забезпечення доступу до чистої води і засобів санітарії і гігієни в медичних установах, на фермах, в школах, домогосподарствах і спільнотах мають вирішальне значення для мінімізації рівнів передачі хвороб і виникнення, передачі стійкості до протимікробних препаратів серед людей, тварин і рослин, через харчові продукти і навколишнє середовище.
• Посилення епіднагляду, механізмів регулювання, професійної освіти та контролю за призначенням і використанням протимікробних препаратів і підвищення обізнаності серед усіх зацікавлених сторін також є серед найважливіших завдань, які необхідно терміново вирішувати для забезпечення відповідального використання протимікробних препаратів та мінімізації рівнів стійкості у людини, тварин і рослин, в харчових продуктах і навколишньому середовищі.
• Негайне припинення використання протимікробних препаратів зі складеного ВООЗ переліку високо пріоритетних, життєво важливих протимікробних препаратів для медицини людини в якості стимуляторів росту є першим найважливішим кроком на шляху до повного припинення використання протимікробних препаратів для стимуляції росту.

Ключові рекомендації IACG:
• Прискорювати прогрес в країнах;
• Розширювати інновації для безпечного майбутнього;
• Співпрацювати для підвищення ефективності дій;
• Зміцнювати підзвітність і глобальне стратегічне керівництво;
• Інвестувати кошти для забезпечення стійких дій.

З повним текстом звіту можна ознайомитися за посиланням: https://www.who.int/antimicrobial-resistance/interagency-coordination-group/IACG_final_report_EN.pdf?ua=1

 

Повернутися до списку новин