Казахстан впроваджує стандарти належних фармацевтичних практик та цінове регулювання на ліки

21.12.2018

Казахстан впроваджує стандарти належних фармацевтичних практик та цінове регулювання на ліки

20 грудня на пленарному засіданні Сенат Парламенту Казахстану на прийняв Закон «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів Республіки Казахстан з питань обігу лікарських засобів та медичних виробів».

«З метою підвищення економічної доступності лікарських засобів для населення будуть впроваджені механізми регулювання всіх цін при оптовій і роздрібній реалізації. Вся інформація про граничні оптові та роздрібні ціни буде розміщена на інтернет-ресурсах Міністерства охорони здоров'я, а також в державному реєстрі лікарських засобів і медичних виробів», ‒ повідомив міністр охорони здоров'я Елжан Біртанов.

Крім того, планується впровадити зворотний зв'язок від населення з наданням фактів про завищення цін. Для цього розробляється мобільний додаток для громадян, що дозволяє отримувати інформацію про ціни на лікарські засоби. «Таким чином, впровадження регулювання цін на всі ліки шляхом встановлення граничної ціни з урахуванням оптових і роздрібних націнок, вище якої не буде здійснюватися продаж, дозволить в подальшому перейти на використовуваний в більшості країн Європи механізм відшкодування вартості лікарських засобів і відмовитись від процедур закупівлі ліків», ‒ зазначив міністр.

Для забезпечення якості та безпеки лікарських засобів і медичних виробів законопроектом передбачено впровадження стандартів належних фармацевтичних практик. Зокрема, заплановано перехід від діючої системи контролю якості до системи забезпечення якості на всьому протязі життєвого циклу лікарського засобу шляхом гармонізації з міжнародними вимогами країн ОЕСР.

«У зв'язку з цим міністерством буде продовжено впровадження належних фармацевтичних практик, при цьому дотримання даних вимог для виробників і дистриб'юторів обов’язкове вже з січня 2021 року, а для роздрібної мережі ‒ з січня 2023 року», ‒ додав глава МОЗ.

Міністерством передбачено впровадження норм щодо раціонального вибору і етичного просування лікарських засобів і медичних виробів. Документ передбачає впровадження системи розрахунку економічної вигоди держави від використання тих чи інших ліків (оцінка технологій охорони здоров'я). Формування переліків для закупівель буде грунтуватися на проведенні порівняльного фармако-економічного аналізу застосування ліків (оцінка технологій охорони здоров'я). Передбачено перехід на електронні закупівлі ліків з використанням порталу закупівель Мінфіну.

За словами Біртанова, основними перевагами прийнятого закону стануть підвищення економічної доступності лікарських засобів для всіх груп населення і зниження державних витрат на лікарське забезпечення; гарантія безпеки, ефективності та якості ліків і медвиробів від етапу виробництва до застосування медичної продукції; раціональне використання ліків, на основі достовірної інформації. Також очікується підвищення рівня лікарської грамотності населення і фахівців в області охорони здоров'я і прозорість системи закупівель лікарських засобів і медичних виробів і підвищення довіри громадян до системи лікарського забезпечення.

За матеріалами Інтерфакс-Казахстан.

 

Повернутися до списку новин