Казахстан планує ввести етичні норми просування ліків і медвиробів на ринку

06.09.2018

Казахстан планує ввести етичні норми просування ліків і медвиробів на ринку

У Казахстані за ініціативою Міністерства охорони здоров'я республіки розпочато роботу з викорінення корупції в сфері обігу лікарських засобів, в тому числі в частині просування ліків і медвиробів на ринку.

Зокрема, Міністерством охорони здоров'я Казахстану розроблений проект Закону щодо внесення змін і доповнень до Кодексу «Про здоров'я народу і систему охорони здоров'я», де передбачено просування ліків і медвиробів на ринку з дотриманням етичних норм і відповідальністю за їх порушення.

З цією метою розроблені Етичні правила, що передбачають заборону відвідування поліклінік і лікарень в робочий час представниками фармкомпаній з метою реклами та просування лікарських засобів і медвиробів. Також ці нові вимоги виключають можливість спонсорування медпрацівників, надання бонусів, забезпечення витрат на конференції з боку фармкомпаній.

На сьогоднішній день медпрацівникам заборонено рекламувати ліки і медвироби.

Крім того, одним із дієвих заходів буде впровадження регулювання цін на всі ліки з 1 січня 2019 року. В даний час даний законопроект знаходиться на розгляді в нижній палаті Парламенту Республіки Казахстан, найближчим часом він буде винесений на друге читання і направлений в Сенат Парламенту. Підписання Закону планується до кінця поточного року.

Відзначимо, що на днях компанія Sanofi погодилася з вимогою Комісія США з цінних паперів і бірж (SEC) про виплату 25,2 млн. дол. у справі про дачу хабарів в Казахстані та на Близькому Сході в період з 2006 до 2015 р. Комісія розкрила інформацію про те, що розслідування торкнулося комерційних підприємств Sanofi у вказаному регіоні. Із заяви регулятора можна зробити висновок про те, що дочірні компанії Sanofi здійснювали незаконні платежі щоб вигравати державні контракти, а також щоб продукцію французької компанії частіше прописували в рецептах.

За матеріалами: www.mz.gov.kz

 

Повернутися до списку новин