Голова Держлікслужби розвиває європейське партнерство

17.05.2018

Голова Держлікслужби розвиває європейське партнерство

9-10 травня 2018 року Голова Держлікслужби Наталія Гудзь перебувала з робочим візитом у м. Флоренція, Італія, де прийняла участь в українсько-італійському бізнес-форумі «Партнерство України і Тоскани в галузі фармацевтики та охорони здоров’я». Захід був організований за участі та сприяння посольства України в Італійській Республіці, Торгово-промислової палати України, об’єднання промисловців і підприємців Тоскани «Confindustria Firenze». У роботі бізнес-форуму взяли участь представники італійських виробників фармацевтичної продукції, медичних виробів, технологічних рішень для медичної та фармацевтичної галузей.

Голова Держлікслужби представила історію становлення й розвитку українського регуляторного органу, ключові напрямки його роботи, зокрема, його участь у роботі низки міжнародних організацій, що суттєво наближає вітчизняну фармацію до європейських та світових стандартів якості лікарських засобів. Наталія Гудзь підкреслила, що регуляторне законодавство України у сфері обігу лікарських засобів гармонізоване з європейським та спрямоване на забезпечення якості лікарських засобів за світовими стандартами. Ось чому українська фармацевтична продукція є сьогодні конкурентоспроможною і на зовнішніх ринках. Крім того, учасники бізнес-форуму отримали змістовну інформацію про національний досвід інспектувань іноземних фармацевтичних виробництв та процедуру визнання сертифікатів GMP в Україні, виданих регуляторними органами країн – учасниць PIC/S, у тому числі для італійських підприємств.

У рамках форуму відбувся візит на підприємство Eli Lilly Italia SPA, де учасники мали змогу ознайомитись з історією становлення підприємства в цілому та основними етапами виробництва інсулінів зокрема.

Співпраця українського та італійського бізнесу має свою тривалу історію та приклади вдало реалізованих проектів. Бізнес-форум у Флоренції став віддзеркаленням потенціалу ділових кіл наших країн та відкрив нові перспективи для розвитку економічного партнерства.

11 травня 2018 р. пані Гудзь провела робочу зустріч з генеральним директором Італійської агенції з лікарських засобів (The Italian Medicines Agency, AIFA) проф. Маріо Меладзіні (Mario Melazzini). У зустрічі також взяли участь дипломатичний радник Міністерства охорони здоров’я Італії Луіджі Феррарі (Luigi Ferrari), керівник департаменту міжнародних відносин AIFA Гібріелла Конті (Gabriella Conti) та керівник департаменту інспектувань і сертифікації Доменіко ді Жоржіо (Domenico Di Giorgio).

Відбувся обмін думками з питань подальшого розвитку співробітництва між національними регуляторними органами. Наталя Гудзь відзначила, що відносини Держлікслужби та AIFA мають тривалу історію двосторонньої співпраці, а це — і навчання, і обмін інформацією, і участь у міжнародних організаціях та проектах. А одним з важливих напрямків роботи є співпраця у реалізації положень Конвенції про протидію фальсифікації медичної продукції і аналогічних злочинів (The Medicrime Convention Combating counterfeiting of medical products and similar crimes — MEDICRIME).

Доменіко ді Жоржіо розповів про досвід AIFA у координації та втіленні європейського проекту Fakeshare, спрямованого на створення та впровадження спільної платформи для обміну інформацією на європейському рівні про незаконне розповсюдження ліків через канали інтернет-торгівлі. З метою втілення стратегії профілактики та боротьби з використанням інтернету як засобу розповсюдження підроблених ліків та, загалом, для протидії злочинам у фармацевтичній сфері, учасниками проекту Fakeshare була розроблена веб-платформа fakehare.eu та запропоновані інструменти цифрового співробітництва. Для зареєстрованих користувачів вказаного інтернет-ресурсу доступні понад 2000 документів, що стосуються випадків крадіжок та фальсифікації лікарських засобів, аналітичні результати щодо підозрюваних зразків, наукові статті та спеціальні огляди тематичних досліджень, що представляють професійний інтерес.

За результатами робочої зустрічі було досягнуто домовленості про пожвавлення співпраці у сфері боротьби з фальсифікованою та контрафактною продукцією.

Раніше ми повідомляли, що Наталія Гудзь взяла участь у черговому засіданні Комітету Міжнародної системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (Pharmaceutical Inspection Co-operation Scheme – PIC/S).

 

Повернутися до списку новин