EMA попереджає про ризик тривалого застосування гідрохлортіазиду

07.11.2018

EMA попереджає про ризик тривалого застосування гідрохлортіазиду

Європейська агенція з лікарських засобів (EMA) повідомляє, що прийом високих кумулятивних доз гідрохлортіазиду (hydrochlorothiazide) може підвищити ризик розвитку немеланомного раку шкіри (базальноклітинна карцинома, плоскоклітинна карцинома). Цей висновок зроблено на підставі аналізу кумулятивних даних літературних публікацій, даних бази побічних реакцій EudraVigilance, аналізу ймовірного з біологічної точки зору механізму, пов'язаного з прийомом лікарського засобу.

Комітет з оцінки ризиків (PRAC) вирішив зобов'язати власників реєстраційних посвідчень лікарських засобів, що містять гідрохлортіазид внести інформацію щодо ризику розвитку немеланомного раку шкіри і заходів мінімізації даного ризику в інструкції для медичного застосування та листки-вкладиші.

Підвищений ризик розвитку немеланомного раку шкіри після застосування більш високих сумарних доз гідрохлортіазиду був виявлений у двох епідеміологічних дослідженнях, заснованих на даних Датського національного реєстру онкологічних захворювань (Danish National Cancer Registry). В якості можливого механізму розвитку немеланомного раку шкіри може виступати фотосенсибілізуюча дія гідрохортіазида.

Пацієнтів, які приймають гідрохлотіазид, слід проінформувати про ризик розвитку онкозахворювань, про необхідність регулярної перевірки шкірних покривів на наявність нових вогнищ і щодо негайного надання повідомлень про будь-які підозрілі новоутвореннях на шкірі. Для зниження ризику розвитку раку шкіри пацієнтам слід повідомити про можливі профілактичні заходи, таких як обмеження впливу сонячного світла і УФ-променів, а в разі відповідних впливів ‒адекватний захист шкірних покривів. Необхідно в найкоротші терміни обстежити підозрілі ураження шкірних покривів, включаючи гістологічне дослідження біопсійного матеріалу. Для пацієнтів, які раніше перенесли немеланомний рак шкіри, також може знадобитися перегляд застосування гідрохлортіазиду.

Більш детальну інформацію можна отримати за посиланням: https://www.ema.europa.eu/documents/prac-recommendation/prac-recommendations-signals-adopted-3-6-september-2018-prac-meeting_en-0.pdf

 

Повернутися до списку новин