Зміни у ліцензуванні господарської діяльності

20.11.2019

Зміни у ліцензуванні господарської діяльності

З 18 грудня 2019 року набудуть чинності зміни до ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності» (відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності» ), які передбачають новий підхід до ліцензування, а також відповідальності за порушення вимог Закону.

Змінами до Закону виключається поняття «безліцензійної діяльності», в свою чергу вводиться поняття «анулювання ліцензії повністю або частково», «зупинення дії ліцензії повністю або частково», «відновлення дії ліцензії повністю або частково», «матеріально-технічна база», «місце провадження виду господарської діяльності», «ліцензійна справа», «ліцензійний реєстр».

Законом врегульовано питання подачі документів для отримання ліцензії. Зокрема, при повторній подачі документів необхідним буде подання лише тих, які стали підставою для прийняття рішення про залишення заяви без розгляду, за умови, що попередньо подані документи, що знаходяться у ліцензійній справі, на момент подачі повторної заяви зберегли свою актуальність.

Перелік вимог до ліцензійних умов, виконання яких є необхідним для отримання ліцензій доповнено відомостями про доступність місць провадження господарської діяльності для маломобільних груп населення та інформацією про підтвердження відсутності здійснення контролю за діяльністю суб’єкта господарювання у значенні, наведеному у статті 1 ЗУ «Про захист економічної конкуренції», резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України, у значенні, наведеному у статті 1 ЗУ «Про оборону України».
Розгляд заяви про отримання ліцензії буде здійснюватись органом ліцензування протягом п’яти робочих днів, замість трьох днів, як це передбачено наразі.

Ліцензійний реєстр та Реєстр розгляду скарг здобувачів ліцензії, ліцензіатів на дії (бездіяльність) органу ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування  будуть відкритими. Порядок ведення таких реєстрів затверджується Кабінетом Міністрів України.
Основними новелами даного Закону є запровадження процедури зупинення та відновлення дії ліцензії (ст.16 Закону).

Зупиненням дії ліцензії повністю або частково буде вважатись тимчасове припинення суб’єкту господарювання права на провадження виду господарської діяльності (частини виду господарської діяльності), на який йому видано ліцензію, шляхом прийняття органом ліцензування рішення про зупинення дії ліцензії повністю або частково, про що робиться запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Підставою для прийняття органом ліцензування рішення про зупинення дії ліцензії повністю або частково) є:
1) заява ліцензіата про зупинення власної ліцензії повністю або частково. Не є підставою для зупинення дії ліцензії заява ліцензіата про зупинення власної ліцензії повністю або частково, що подана після видання органом ліцензування розпорядчого документа про проведення перевірки додержання цим ліцензіатом ліцензійних умов і до закінчення строку:
– перевірки та усунення порушень ліцензійних умов (у разі їх наявності);
– у 30 робочих днів після спливу строку виконання ліцензіатом розпорядження – про усунення порушень ліцензійних умов (крім випадку видання протягом цього строку органом ліцензування розпорядчого документа про проведення позапланової перевірки виконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов);
2) акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов провадження виду господарської діяльності (частини виду господарської діяльності);
3) несплата за видачу ліцензії.
Зупинення дії ліцензії може бути застосовано як санкцію до ліцензіатів відповідно до Закону України «Про санкції».

У разі встановлення наявності підстав для зупинення дії ліцензії повністю або частково орган ліцензування протягом п’яти робочих днів з дня виявлення таких підстав приймає обґрунтоване рішення про зупинення дії ліцензії повністю або частково.

Рішення органу ліцензування про зупинення дії ліцензії повністю або частково на підставі пунктів 2 і 3 частини другої статті 16 Закону набирає чинності через 10 робочих днів з дня його прийняття, а рішення про зупинення дії ліцензії повністю або частково на підставі пункту 1 частини другої статті 16 Закону та про відновлення дії ліцензії — не пізніше робочого дня, що настає за днем прийняття.

Орган ліцензування інформує ліцензіата щодо рішення про зупинення дії ліцензії повністю або частково не пізніше трьох робочих днів шляхом направлення йому рекомендованого листа.

Дія ліцензії зупиняється повністю або частково до повного усунення ліцензіатом:
– підстав, визначених пунктами 2 і 3 частини другої статті 16 Закону, які стали причиною зупинення дії ліцензії повністю або частково, але не більше ніж на два місяці з дня набрання чинності рішенням про зупинення дії ліцензії повністю або частково;
– підстави, визначеної пунктом 1 частини другої статті 16 Закону, яка стала причиною зупинення дії ліцензії повністю або частково, але не більше ніж на шість місяців з дня набрання чинності рішенням про зупинення дії ліцензії повністю або частково.

Відновлення дії ліцензії повністю або частково буде відбуватись шляхом поновлення суб’єкту господарювання права на провадження виду господарської діяльності (частини виду господарської діяльності), на який йому видано ліцензію, шляхом прийняття органом ліцензування рішення про відновлення дії ліцензії повністю або частково, про що робиться запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Дія ліцензії відновлюється повністю або частково в разі надання органу ліцензування ліцензіатом заяви та відомостей про усунення підстав, що стали причиною для зупинення дії ліцензії повністю або частково, та в разі коли дія ліцензії зупинена повністю або частково на підставі пункту 2 частини другої статті 16 Закону, інформації про сплату штрафу, передбаченого Кодексом України про адміністративні правопорушення.
Орган ліцензування протягом п’яти робочих днів з дати отримання заяви приймає рішення про відновлення дії ліцензії повністю або частково.

Запис щодо рішення органу ліцензування про зупинення та відновлення дії ліцензії повністю або частково вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань не пізніше робочого дня, що настає за днем його прийняття.
Рішення про зупинення дії ліцензії повністю або частково може бути оскаржено до Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування, суду.
Рішення про видачу, переоформлення, відновлення дії ліцензії повністю або частково, розширення, звуження провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, набирають чинності з дня внесення запису про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.
Анулювання ліцензії може відбуватись повністю або частково. Рішення органу ліцензування може бути оскаржено до Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування, суду.

У разі оскарження ліцензіатом рішення про анулювання або зупинення дії ліцензії до Експертно-апеляційної ради, ліцензія, щодо якої розглядається скарга, є чинною, а суб’єкт господарювання є ліцензіатом відповідно до цього Закону до дня внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань за результатами розгляду скарги.

Щодо відповідальності ліцензіатів за порушення вимог ведення господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню. Закон встановлює адміністративну відповідальність за порушення ліцензіатом строку повідомлення органу ліцензування про всі зміни даних, які зазначені в заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії та невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов.

Так, за діяльність без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, до суб’єків буде застосовуватись адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Порушення ліцензіатом установленого законом строку повідомлення органу ліцензування про зміну відомостей, зазначених у заяві та документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, буде мати наслідки  накладення штрафу від двохсот п’ятдесяти до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадуємо, що один неоподатковуваний мінімуму доходів громадян дорівнює 17 грн. А отже, наприклад, штраф  за невиконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов може становити від 8500 грн до 25 500 грн.

Джерело: apau.org.ua

 

Повернутися до списку новин