Застосування електронного документообігу під час проведення вхідного контролю якості лікарських засобів

11.04.2019

Застосування електронного документообігу під час проведення вхідного контролю якості лікарських засобів

Відповідно до пункту 28 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 929, лікарські засоби та супутні товари, що надійшли до аптечного закладу, оприбутковуються після перевірки їх фактичної кількості та проведення вхідного контролю якості, але не пізніше наступного робочого дня з моменту їх отримання.

Згідно з пунктом 2 розділу II Порядку контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.09.2014 № 677 (далі – Порядок), на уповноважену особу покладений обов’язок щодо оформлення висновку вхідного контролю якості лікарських засобів шляхом відмітки на прибутковій накладній: «Вхідний контроль проведено, результат позитивний/негативний, дозволено/не дозволено до реалізації, підпис, П.І.Б. уповноваженої особи, дата проведення вхідного контролю».

Відповідно до пункту 3 розділу II Порядку вхідний контроль проводиться у місці приймання продукції. Одержані аптекою лікарські засоби повинні пройти візуальний контроль уповноваженою особою. До одержання від уповноваженої особи письмового висновку вхідного контролю якості торгівля отриманими лікарськими засобами забороняється.

Разом з тим, Законом України «Про електронні документи і електронний документообіг» (далі – Закон), а саме частиною першою статті 7 Закону, визначено, що оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом втора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Відповідно до статті 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» електронний підпис – електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис.

Згідно з частиною першою статті 8 Закону юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму.

Отже, при проведенні вхідного контролю якості лікарських засобів висновок оформлюється уповноваженою особою у формі, що не суперечить чинному законодавству України, в тому числі шляхом накладання електронного підпису та інших обов’язкових реквізитів на електронному документі в системі електронного документообігу.

За матеріалами: dls.gov.ua

 

Повернутися до списку новин