Заява від світових регуляторних органів щодо боротьби з антимікробною стійкістю

19.08.2019

Заява від світових регуляторних органів щодо боротьби з антимікробною стійкістю

Міжнародна коаліція регуляторних органів з лікарських засобів (International Coalition of Medicines Regulatory Authorities ‒ ICMRA) випустила заяву щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

В ній зазначається, що ICMRA у співпраці з ВООЗ надає підтримку в боротьбі проти стійкості до протимікробних препаратів. Протимікробні препарати необхідні для надання сучасної медичної допомоги. ВООЗ оголосила стійкість до них однією з десяти провідних загроз для глобальної охорони громадської здоров'я. Це загрожує нашій здатності лікувати навіть найнезначніші інфекції і може серйозно поставити під загрозу хірургічні процедури та інші передові й такеі, що рятують життя медичні втручання. Вказане є серйозною загрозою охороні здоров'я, економічному процвітанню та безпеці в усьому світі. За різними оцінками, бездіяльність в сфері стійкості до протимікробних препаратів призведе до економічного збитку у розмірі 100 трильйонів доларів США і втрати 10 мільйонів життів у всьому світі щорічно вже до 2050 року.

Вкрай важливо зберегти наявні в даний час протимікробні засоби шляхом профілактики інфекцій та скорочення надмірного і неправильного використання препаратів, що сприяє розвитку стійкості, а також шляхом забезпечення глобальний доступ до протимікробних препаратів для нужденних. Також існує потреба в нових інноваційних методах лікування і технологіях, які допомагають запобігати, діагностувати і лікувати інфекції.

ICMRA визнає, що стійкість до протимікробних препаратів є складною, багатогранною проблемою, і закликає до скоординованим, єдиним заходам в області охорони здоров'я в усіх секторах, включаючи охорону здоров'я, ветеринарію й захист навколишнього середовища. Його члени ‒ регуляторні органи в усьому світі об'єдналися з ВООЗ, щоб рішуче закликати політиків, індустрію, наукові кола, працівників охорони здоров'я, неурядові організації, засоби масової інформації та громадськість об'єднатися, щоб:
    • мінімізувати виникнення і поширення стійкості до протимікробних препаратів;
    • продовжувати поступ в області антимікробної нагляду, профілактики та контролю інфекцій, а також стратегічного управління;
    • приділяти пріоритетну увагу розробці нових інноваційних ліків та інших терапевтичних продуктів, які допоможуть боротися зі стійкістю до протимікробних препаратів, включаючи діагностичні засоби й альтернативи протимікробних препаратів;
    • забезпечити рівний доступ до протимікробних препаратів по всьому світу;
    • мінімізувати викид речовин з антимікробними властивостями в навколишнє середовище.

Наявні специфічні виклики, що стоять перед розробкою, комерціалізацією та життєздатністю продукції, пов'язаної зі стійкістю до протимікробних препаратів, а також існує потреба в сучасних системах регулювання, які можуть адаптуватися до цих потреб. Тому відомства, що регулюють обіг лікарських засобів, зобов'язуються працювати разом, щоб упорядкувати нормативні вимоги, не ставлячи під загрозу аналіз якості, ефективності та безпеки цієї продукції. Ми також зобов'язуємося розробити процеси, які полегшують розгляд нових технологій, таких як фаготерапія і діагностика в місцях надання медичної допомоги. Ми запрошуємо зацікавлені сторони в області досліджень і розробок в будь-який час звернутися за порадою до відомств, що регулюють обіг лікарських засобів, для допомоги в роз’яснень щодо регуляторних систем і для виявлення виникаючих проблем, характерних для стійкості до протимікробних препаратів.

У всьому світі відомства, що регулюють обіг лікарських засобів повністю готові продовжувати вживати заходів для усунення цієї загрози охороні здоров'я, в той же час спонукаючи інших партнерів вносити свій вклад у вирішення цієї загальної проблеми охорони здоров'я:
· ICMRA закликає лідерів галузі збільшити свої колективні інвестиції в дослідження і розробки. Існує гостра необхідність в нових протимікробних препаратах, які будуть працювати коли всі інші варіанти зазнають невдачі, в альтернативах протимікробним препаратам, що дозволить звести їх використання до мінімуму, й в діагностичних продуктах, що забезпечують розумне і правильне використання. Профілактика інфекцій і боротьба з ними є основою сучасної охорони здоров'я й ​​інновації для боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів повинні збігатися з досягненнями в інших областях для забезпечення стабільної глобальної системи охорони здоров'я.
·  ICMRA закликає всіх фахівців охорони здоров'я, як в області здоров'я людей, так і тварин, розставити пріоритети належного використання протимікробних препаратів та включити відповідальні принципи призначення протимікробних препаратів в клінічну практику. ВООЗ розробила інструмент АWaRe, який допоможе прийняти рішення про те, який антибіотик використовувати і коли.
· ICMRA закликає світових лідерів охорони здоров'я об'єднатися з галуззю, щоб визначити найбільш ефективний спосіб вирішення економічних проблем, пов'язаних з розробкою нових продуктів, для стимулювання інновацій та здійснення необхідних змін.
· ICMRA також закликає до продовження досліджень з усіх аспектів стійкості до протимікробних препаратів, включаючи постійний моніторинг ефективності існуючих протимікробних препаратів і проведення активного спостереження за виникненням стійкості до протимікробних препаратів.
 · ICMRA закликає медіа по всьому світу тримати стійкість до протимікробних препаратів в авангарді новинного циклу і сприяти підвищенню обізнаності громадськості про цю проблему. Стійкість до протимікробних препаратів є однією з найбільших глобальних загроз суспільній охороні здоров'я і ​​громадськість повинна знати, що поставлено на карту й що люди можуть зробити для боротьби з цією загрозою для здоров'я.

У всіх нас є роль в боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів. Скоординовані зусилля всіх партнерів вкрай важливі для забезпечення нашого успіху в усуненні цієї загрози для нашого здоров'я, економіки і безпеки. «Життя в усьому світі залежить від цього», - говориться у заяві ICMRA.

Джерело: www.icmra.info

 

Повернутися до списку новин