Забруднення річок антибіотиками охопило весь світ – дослідження

30.05.2019

Забруднення річок антибіотиками охопило весь світ – дослідження

Масштабне дослідження річок у 72 країнах світу виявило небезпечно високий рівень антибіотиків в більшості водойм.

Забруднення антибіотиками один з ключових шляхів розвитку стійкість до антибіотиків, отже до втрати ними ефективності при лікуванні. Згідно з доповіддю ООН, стійкість до антибіотиків, противірусних препаратів, протигрибкових та протипротозойних препаратів є глобальною проблемою. Якщо не вжити заходів, до 2050 року через стійкі до антибіотиків можуть померти 10 мільйонів осіб.

Як відомо, через наявність антибіотиків у річках безліч бактерій, що мешкають у воді, мулі, на водорослях, на лусці і в кишечнику риби, раків, молюсків, набувають стійкості до цих ліків. При контакті з річковими продуктами, водопої худоби, ці стійкі мікроби потрапляють в організм людей і тварин. Там вони обмінюються генетичною інформацією з іншими бактеріями, зокрема зі збудниками інфекційних захворювань, і можуть передавати останнім гени стійкості.

Таким чином, антибіотики з річкової води поступово трансформуються в стійких збудників смертельно небезпечних хвороб (наприклад, пневмонії, туберкульозу, сифілісу, менінгіту, сепсису й ін.) до сучасних лікарських препаратів. У результаті, в найближчому майбутньому людство ризикує залишитися без дієвих засобів боротьби з інфекціями.

Дослідники перевірили 711 річок у 72 країнах, у 65% з них виявили антибіотики. У 111 ріках антибіотики перевищували безпечний рівень. Найбільш забруднені річки в країнах Африки та Азії. Препарати потрапляють у річки та ґрунт через відходи людини і тварин, а також витоки з очисних споруд та об’єктів виробництва ліків.

У всіх зразках дослідники визначали 14 антибіотиків, які найчастіше застосовуються. Триметоприм (для лікування інфекцій сечовивідних шляхів) був виявлений в 43% усіх зразків. Це найпоширеніший антибіотик у річках.

Найгірша ситуація сформувалася на території Бангладешу, де концентрації метронідазолу перевищували безпечні рівні в 300 разів. Цей препарат використовується для лікування бактеріальних інфекцій шкіри і рота. Серед європейських водойм найбільш забрудненим виявився Дунай, друга за величиною ріка континенту. Вісім відсотків місць, що було протестовано в Європі, продемонстрували перевищення допустимих норм.

За матеріалами: The Guardian.

 

Повернутися до списку новин