З розробником електронної системи eHealth співпрацюватимуть провідні ІТ-компанії України

30.07.2019

З розробником електронної системи eHealth співпрацюватимуть провідні ІТ-компанії України

Державне підприємство «Електронне здоров’я» та IT Ukraine Association, членами якої є провідні міжнародні та українські ІТ-компанії, підписали Меморандум про співпрацю, метою якого є сприяння сторін в сфері інформатизації охорони здоров’я.

ДП «Електронне здоров’я», яке адмініструє центральну базу даних eHealth, тепер зможе спільно з провідними ІТ-компаніями розглядати ініціативи у сфері інформатизації охорони здоров’я, матиме професійну підтримку в оцінці можливостей підприємства та долучатиме провідних ІТ-спеціалістів до стратегічного планування розвитку системи, консультацій щодо архітектури та формування Big Data. Для IT-спеціалістів це унікальна можливість долучитися до процесу трансформації системи охорони здоров’я та застосувати свій досвід та експертизу у розробці eHealth в Україні.

Сторони підписали меморандум 25 липня, відразу окресливши перші подальші кроки. Учасники заходу обговорили створення технічної ради та можливість популяризації державного сектору для членів асоціації – а це 58 компаній-розробників програмного забезпечення, які сукупно формують 50% всієї виручки галузі в країні. Крім того, IT Ukraine Association представляє інтереси компаній-учасників у міжнародних індустріальних об’єднаннях та організаціях, серед яких DIGITALEUROPE, WITSA, EMOTA.

«Залучення провідних ІТ-фахівців до роботи у державному секторі – це наступний етап нашої співпраці з ІТ-спільнотою. У найближчі роки вся система охорони здоров’я має працювати на основі електронних даних. Досвід і ідеї фахівців найбільших IT-компаній України допоможуть нам побудувати якісну та безпечну електронну систему охорони здоров’я для лікарів та пацієнтів», – зазначив виконуючий обов'язки генерального директора ДП «Електронне здоров’я» Андрій Сучик.

«Співпраця з адміністратором Центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я — не тільки цікавий досвід для ІТ-фахівців, але й можливість бути частиною інформатизації державних процесів і певною мірою увійти в історію. У будь-якому разі співпраця з державою — це новий етап якісного розвитку ІТ-сфери України», — підтвердив зацікавленість соціальною складовою такої колаборації виконавчий директор Асоціації «ІТ України» Костянтин Васюк.

Довідково

Електронна система охорони здоров’я – забезпечує обмін медичною інформацією та реалізацію програми медичних гарантій населення, вона дозволяє розподіляти кошти, забезпечує оплату медзакладу і лікарю за медичні послуги для пацієнта, мінімізує можливість маніпуляції даними та корупційні ризики; це інструмент для забезпечення прозорості процесів в охороні здоров’я.

Державне підприємство «Електронне здоров’я» (eZdorovya) відповідає за забезпечення розробки електронної системи охорони здоров’я в Україні, її адміністрування, безпеку даних в системі. eZdorovya є основним розробником технічного ядра eHealth в Україні.

За матеріалами: ehealth.gov.ua

 

Повернутися до списку новин