семінар на тему «Microbiology for Non-Microbiologists»

24.06.2019

З 12 по 13 червня 2019 року у м. Берлін, Німеччина відбувся семінар на тему «Microbiology for Non-Microbiologists»

Зазначений захід був організований європейською академією ЕСА (European Compliance Academy). Академія ECA є освітньою організацією, що розробляє та організовує величезну кількість міжнародних освітніх курсів, конференцій та веб-семінарів щодо відповідності вимогам належної виробничої практики (GMP) і відповідності нормативним вимогам, підбираючи нові виклики GMP та нині обговорювані теми. Курси та вебінари призначені для забезпечення безперервної освіти для професіоналів GMP у сфері виробництва, контролю якості, забезпечення якості тощо.

Участь в семінарі прийняла начальник відділу науко-технічних експертиз та інспектування Державного Підприємства «Український фармацевтичний інститут якості» – Оксана Кошова.

В семінарі прийняли участь більше ніж 30 учасників з 10 країн світу, здебільшого це представники мікробіологічних лабораторій, інспектори регуляторних органів, консультанти та інші. Лектори з Німеччини, Великобританії, Нідерландів, поділились своїм багаторічним практичним досвідом роботи в мікробіологічних лабораторіях. Після кожного виступу були жваві обговорення щодо розглянутої тематики.

Ціллю семінару був обмін думками і обговорення за такими основними ключовими темами:

-          характеристика, зростання, методи ідентифікації мікроорганізмів;

-          очищення, санітарія, дезінфекція;

-          методи виявлення мікроорганізмів та їх обмеження;

-          розслідування мікробіологічних результатів невідповідних специфікаціям (OOS);

-          вода фармацевтичної якості;

-          методи стерилізації;

-          валідація мікробіологічних методів;

-          моніторинг навколишнього середовища.

Під час семінару один з доповідачів розглядав актуальну останнім часом тему щодо розробки та валідації швидкісних методів проведення тесту для визначення показника «Стерильність». Зазначений нефармакопейний метод є сучасним і здебільшого має багато переваг у порівнянні з фармакопейними методами. Наприклад, зазначений метод є швидшим і тим самим заощаджує витрати на випуск продукту, необхідний для продуктів з коротким терміном зберігання, що в свою чергу сприяє безпеці пацієнтів та задоволеності клієнтів.

Під час практичної частини семінару (workshop) розглядалися приклади відхилень, що виникають в рутинному процесі. Учасники мали змогу поділитись власним досвідом щодо вирішення поставлених проблем та питань.

Досвід набутий під час семінару потребує подальшого вдосконалення та імплементацію в рутинній роботі під час проведення інспектувань мікробіологічних лабораторій фармацевтичних підприємств.

Повернутися до списку новин