Впровадження систем 2D-кодування упаковок ліків в Україні

29.11.2018

Впровадження систем 2D-кодування упаковок ліків в Україні

Під час круглого столу щодо використання 2D-кодування в якості механізму попередження фальсифікації чи контрафакції ліків заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик повідомив, що вказаний інструмент дозволить не лише звільнити ринок лікарських засобів від фальсифікату і контрафакту, але й гарантувати кожному громадянину України лікування препаратами належної якості.

"Впровадження 2D-кодування – це дуже потужний інструмент, впровадження якого повністю може змінити наше усвідомлення і реальність існуючого ринку лікарських засобів в Україні. Адже він не лише гарантуватиме, що препарат не є фальсифікований, протермінований чи завезений до країни з порушенням норм, але й захистить відповідальний фармацевтичний бізнес. Обов’язкове кодування буде впроваджуватися паралельно з автоматизованою системою відстеження обігу лікарських засобів, інформаційною базою даних, де міститиметься уся інформація про кожну упаковку препарату – від фактичного виробництва до конкретного пацієнта, що його придбав у аптечному закладі", – зазначив заступник міністра.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині кожна 10 упаковка препарату в країнах з низьким та середнім доходом є фальсифікованою. Аналогічна статистика стосується і контрафактних лікарських засобів – препаратів, що потрапляють на український ринок незаконно або без належної перевірки.

Політика 2D-кодування лікарських засобів не нова. Вона успішно реалізується в багатьох країнах світу. З лютого 2019 року стане обов’язковою нормою для країн Європейського союзу.

Бачення Міністерства охорони здоров’я полягає у тому, що обов’язкове кодування буде запроваджуватися поступово протягом 3 років:
• у перший рік – для усіх ліків, що беруть участь у програмі “Доступні ліки”;
• на другий рік політика торкнеться усіх препаратів, що лікують пріоритетні захворювання, а отже містяться в державних програмах;
• на третій рік – для усіх лікарських засобів без виключення, що реалізовуються в Україні.

Крім того, передбачається реалізація наступного алгоритму контролю:
1. Аптечний заклад, склад медзакладу та відповідальні особи медзакладів щодня передаватимуть інформацію щодо отриманих лікарських засобів із зазначенням унікальних кодів упаковок до автоматизованої системи відстеження обігу лікарських засобів.
2. Учасники обігу лікарських засобів (дистриб’ютори, аптеки, медзаклади тощо) щодня передаватимуть в автоматизовану систему відстеження обігу лікарських засобів інформацію щодо повернення, терміну придатності, псування, втрати або утилізації лікарських засобів.
3. Орган контролю отримуватиме та аналізуватиме інформацію щодо руху лікарських засобів – від виробника або імпортера до кінцевого пункту реалізації.

Представники фармкомпаній, що брали участь в круглому столі, підтримують ініціативу міністерства. Є деякі дискусійні питання щодо технологій, методів відстеження та перехідного періоду, які учасники виявили бажання спільно детально пропрацювати.

Досвід компанії "Інтерхім" свідчить, що завдяки 2D-кодуванню вже протягом трьох років вони збирають реальну інформацію щодо попиту на власну продукцію в кожному регіоні та планують обсяги виробництва на наступний рік. Окрім цього, купивши препарати їхнього виробництва, можна переконатися в його справжності та якості. Необхідно просто відсканувати унікальний код упаковки та ввести комбінацію символів з екрану телефона у відповідне поле на окремій сторінці на сайті компанії.

Найближчі кроки МОЗ України – внесення змін до нормативно-правових актів, що стануть підґрунтям для впровадження політики.

За матеріалами moz.gov.ua

 

Повернутися до списку новин